sos borówkowy

bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu SOS pasuje do każdego posiłku! Mój przyjaciel przywiózł ze Szwecji przepis na sos, który pasuje do każdego posiłku. Bardzo podobał mi się taki sos, którego głównym składnikiem jest borówka brusznica. SOS borówkowy można podawać z daniami mięsnymi, drobiowymi, naleśnikami, twarogiem, deserami lub zamiast dżemu z herbatą. A przygotowanie sosu borówkowego jest niezwykle proste.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 29 g
124 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

świeże borówki brusznicy są dobrze sortowane i myte. Następnie wlej szklankę wody i zagotuj. Następnie dodaj granulowany cukier i mielony cynamon. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Pod koniec gotowania za pomocą blendera zamieniamy jagody w jednorodne puree. Następnie wlej wytrawne wino stołowe do puree i lekko podgrzej mieszaninę. Skrobię ziemniaczaną rozcieńczamy w niewielkiej ilości wody. Wlej rozcieńczoną skrobię do rondla z sosem, ciągle mieszając. Skrobię należy wstrzykiwać cienkim strumieniem, aby uniknąć grudek. Doprowadzić do wrzenia i szybko wyłączyć ogień-sos nie może się gotować. SOS borówkowy jest gotowy. Każde danie z takim sosem nabiera nowego smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy