SOS borówkowy
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
świeże borówki brusznicy są dobrze sortowane i myte. Następnie wlej szklankę wody i zagotuj. Następnie dodaj granulowany cukier i mielony cynamon. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Pod koniec gotowania za pomocą blendera zamieniamy jagody w jednorodne puree. Następnie wlej wytrawne wino stołowe do puree i lekko podgrzej mieszaninę. Skrobię ziemniaczaną rozcieńczamy w niewielkiej ilości wody. Wlej rozcieńczoną skrobię do rondla z sosem, ciągle mieszając. Skrobię należy wstrzykiwać cienkim strumieniem, aby uniknąć grudek. Doprowadzić do wrzenia i szybko wyłączyć ogień-sos nie może się gotować. SOS borówkowy jest gotowy. Każde danie z takim sosem nabiera nowego smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g