gulasz Irlandzki

przepis na ulubione danie wszystkich, ale z sekretnym składnikiem. Klasyczna kuchnia Irlandzka ... pyszna, nieskomplikowana i odpowiednia zarówno dla smakoszy, jak i zwykłych mieszkańców. Obejrzałem ten przepis kulinarny od mojej przyjaciółki - a teraz jest to nasz ulubiony rodzinny posiłek!
VendettaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 6 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 47 % 9 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
weź cebulę, 5 małych głów. Czyścimy go, kroimy w pierścienie i lekko smażymy na patelni na rafinowanym oleju roślinnym. Podczas smażenia cebuli umyj, obierz i trzy marchewki na grubej tarce. Następnie dodaj go do cebuli i smaż wszystko razem przez kilka minut. Aby marchewka nabrała złotego koloru.

następnie bierzemy jagnięcinę. Umyj go dobrze i pokrój w średniej wielkości kostki. Natychmiast obierz ziemniaki, 6-7 sztuk, pokrój je na cztery części. Wymieszaj z jagnięciną i dodaj do rondla z marchewką i cebulą.

wszystko to solimy, pieprzymy, napełniamy wodą i gotujemy. Nie zapomnij usunąć piany!!! Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą gotowe, czyli około godziny. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej dusimy, tym bardziej miękkie i smaczniejsze będzie mięso. Pod koniec gotowania można dodać 2 łyżki mąki rozcieńczone niewielką ilością wody. Jak zgęstnieje-posyp posiekanymi ziołami (natka pietruszki, koperek, kolendra) i natychmiast podawaj. Irlandzki gulasz jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy