gulasz Irlandzki
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź cebulę, 5 małych głów. Czyścimy go, kroimy w pierścienie i lekko smażymy na patelni na rafinowanym oleju roślinnym. Podczas smażenia cebuli umyj, obierz i trzy marchewki na grubej tarce. Następnie dodaj go do cebuli i smaż wszystko razem przez kilka minut. Aby marchewka nabrała złotego koloru.
następnie bierzemy jagnięcinę. Umyj go dobrze i pokrój w średniej wielkości kostki. Natychmiast obierz ziemniaki, 6-7 sztuk, pokrój je na cztery części. Wymieszaj z jagnięciną i dodaj do rondla z marchewką i cebulą.
wszystko to solimy, pieprzymy, napełniamy wodą i gotujemy. Nie zapomnij usunąć piany!!! Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą gotowe, czyli około godziny. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej dusimy, tym bardziej miękkie i smaczniejsze będzie mięso. Pod koniec gotowania można dodać 2 łyżki mąki rozcieńczone niewielką ilością wody. Jak zgęstnieje-posyp posiekanymi ziołami (natka pietruszki, koperek, kolendra) i natychmiast podawaj. Irlandzki gulasz jest gotowy!
następnie bierzemy jagnięcinę. Umyj go dobrze i pokrój w średniej wielkości kostki. Natychmiast obierz ziemniaki, 6-7 sztuk, pokrój je na cztery części. Wymieszaj z jagnięciną i dodaj do rondla z marchewką i cebulą.
wszystko to solimy, pieprzymy, napełniamy wodą i gotujemy. Nie zapomnij usunąć piany!!! Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso i warzywa będą gotowe, czyli około godziny. Ogólnie rzecz biorąc, im dłużej dusimy, tym bardziej miękkie i smaczniejsze będzie mięso. Pod koniec gotowania można dodać 2 łyżki mąki rozcieńczone niewielką ilością wody. Jak zgęstnieje-posyp posiekanymi ziołami (natka pietruszki, koperek, kolendra) i natychmiast podawaj. Irlandzki gulasz jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g