makaron szklany z krewetkami

wykwintne Tajskie danie mile zaskoczy całą rodzinę! Wszyscy będą szczęśliwi!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 33 % 9 g
118 kcal
IG: 60 / 40 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

ten przepis kulinarny przyniósł mój długoletni przyjaciel, który był na wakacjach w Tajlandii. Moje domowe tajskie jedzenie bardzo mi się podobało. Radzę pokroić wszystkie warzywa i obrać krewetki przed rozpoczęciem gotowania-nie będziesz miał czasu na gotowanie z powodu szybkości tego, co się dzieje. Namocz cienki szklany makaron we wrzącej wodzie przez 5 minut, po upływie czasu wodę należy spuścić. Na rozgrzanej patelni szybko smażymy drobno posiekane ząbki czosnku w oleju sezamowym. Następnie wrzuć żółtą paprykę pokrojoną w paski i na maksymalnym ogniu, mieszając, smaż przez 2 minuty. Rozłóż szklany makaron na patelni z warzywami. W sosie wymieszaj oba sosy z octem ryżowym i przecierem pomidorowym, a następnie wlej go na makaron. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Odsuwając makaron na jedną połowę, szybko smażymy wstrząśnięte jajka na drugiej. Gdy jajka się zetrą, wymieszaj je z makaronem. Pod koniec smażenia dodaj obrane krewetki i gotuj, aż staną się różowe. Makaron szklany z krewetkami jest gotowy, podawaj na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy