pikantna sałatka solankowa z ziemniakami wołowymi i śledziem

pikantny i niepowtarzalny smak sałatki Łotewskiej zostanie zapamiętany na długo!
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 32 % 6 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

czy na pewno nie łączysz śledzia z mięsem w jedzeniu? Ja też tak myślałem, aż spróbowałem pikantnej sałatki "solanki" z ziemniakami wołowymi i śledziem. Łotysze potrafią zaskoczyć, łącząc niezgodne. A ponieważ bardzo lubię zaskakiwać i zachwycać, oczywiście wprowadziłem ten przepis do mojej kolekcji.
przede wszystkim musimy ugotować wołowinę, ostudzić i pokroić. Wszystkie składniki sałatki pokroimy w małe, równe kostki. Ziemniaki należy wziąć duże, gotujemy je w mundurze, a gdy ostygną, obieramy, a także kroimy. Wybierz średnie jabłko, lepiej, jeśli jest kwaśne, usuń skórkę i pokrój. Kiszone ogórki będą również potrzebne średniej wielkości. My też je rozdrabniamy. Teraz wszystko to należy wymieszać, doprawić mieszanką śmietany i musztardy i włożyć do salaterki. Posyp sałatkę pokruszonymi jajkami. I pokrój filet śledziowy na cienkie plasterki i rozłóż na jajkach. Udekoruj sałatkę plasterkami jabłek i ziołami i podawaj. Myślę, że goście będą zaskoczeni, ale na pewno poproszą Cię o kulinarny przepis na to danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal / 100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal / 100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy