skład / składniki
metoda gotowania
czy na pewno nie łączysz śledzia z mięsem w jedzeniu? Ja też tak myślałem, aż spróbowałem pikantnej sałatki "solanki" z ziemniakami wołowymi i śledziem. Łotysze potrafią zaskoczyć, łącząc niezgodne. A ponieważ bardzo lubię zaskakiwać i zachwycać, oczywiście wprowadziłem ten przepis do mojej kolekcji.
przede wszystkim musimy ugotować wołowinę, ostudzić i pokroić. Wszystkie składniki sałatki pokroimy w małe, równe kostki. Ziemniaki należy wziąć duże, gotujemy je w mundurze, a gdy ostygną, obieramy, a także kroimy. Wybierz średnie jabłko, lepiej, jeśli jest kwaśne, usuń skórkę i pokrój. Kiszone ogórki będą również potrzebne średniej wielkości. My też je rozdrabniamy. Teraz wszystko to należy wymieszać, doprawić mieszanką śmietany i musztardy i włożyć do salaterki. Posyp sałatkę pokruszonymi jajkami. I pokrój filet śledziowy na cienkie plasterki i rozłóż na jajkach. Udekoruj sałatkę plasterkami jabłek i ziołami i podawaj. Myślę, że goście będą zaskoczeni, ale na pewno poproszą Cię o kulinarny przepis na to danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal / 100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal / 100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g