kokosowa słodycz
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
kokos jest obficie stosowany w kuchni indyjskiej i dodaje wyrafinowanego smaku i aromatu wielu potrawom Narodowym. Ale ten orzech jest używany nie tylko jako przyprawa, ale także do gotowania potraw, w których jest głównym składnikiem. Właśnie taki przepis kulinarny chcę się z wami podzielić! Teraz opowiem o prostym i pysznym słodkim deserze-słodycz kokosowa.
na początek włóż masło do rondla z grubym dnem i rozpuść na małym ogniu, mieszając, aby masło się nie przypaliło. Teraz dodaj kokos i wymieszaj. Lepiej, jeśli użyjesz świeżo startego kokosa,ale kokos z paczki też będzie działał. Dodaj mleko i barwnik (jeśli chcesz) i mieszaj przez 7-10 minut. Zdejmij z ognia, odstaw i pozwól powstałej masie nieco ostygnąć. Gdy wystarczająco ostygnie, wyjmujemy zawartość rondla. Formujemy go w długie bloki, kroimy na równe prostokąty. Usuwamy bloki w chłodne miejsce i pozostawiamy do zamrożenia na 1 godzinę. Nasze danie jest gotowe! Możesz podać do stołu!
na początek włóż masło do rondla z grubym dnem i rozpuść na małym ogniu, mieszając, aby masło się nie przypaliło. Teraz dodaj kokos i wymieszaj. Lepiej, jeśli użyjesz świeżo startego kokosa,ale kokos z paczki też będzie działał. Dodaj mleko i barwnik (jeśli chcesz) i mieszaj przez 7-10 minut. Zdejmij z ognia, odstaw i pozwól powstałej masie nieco ostygnąć. Gdy wystarczająco ostygnie, wyjmujemy zawartość rondla. Formujemy go w długie bloki, kroimy na równe prostokąty. Usuwamy bloki w chłodne miejsce i pozostawiamy do zamrożenia na 1 godzinę. Nasze danie jest gotowe! Możesz podać do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g