kokosowa słodycz

słodycze pokochają! Niesamowicie smaczne i bardzo oryginalne!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 59 % 49 g
węglowodany 31 % 26 g
532 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min
kokos jest obficie stosowany w kuchni indyjskiej i dodaje wyrafinowanego smaku i aromatu wielu potrawom Narodowym. Ale ten orzech jest używany nie tylko jako przyprawa, ale także do gotowania potraw, w których jest głównym składnikiem. Właśnie taki przepis kulinarny chcę się z wami podzielić! Teraz opowiem o prostym i pysznym słodkim deserze-słodycz kokosowa.
na początek włóż masło do rondla z grubym dnem i rozpuść na małym ogniu, mieszając, aby masło się nie przypaliło. Teraz dodaj kokos i wymieszaj. Lepiej, jeśli użyjesz świeżo startego kokosa,ale kokos z paczki też będzie działał. Dodaj mleko i barwnik (jeśli chcesz) i mieszaj przez 7-10 minut. Zdejmij z ognia, odstaw i pozwól powstałej masie nieco ostygnąć. Gdy wystarczająco ostygnie, wyjmujemy zawartość rondla. Formujemy go w długie bloki, kroimy na równe prostokąty. Usuwamy bloki w chłodne miejsce i pozostawiamy do zamrożenia na 1 godzinę. Nasze danie jest gotowe! Możesz podać do stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy