galaretka kakaowa
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim konieczne jest zmieszanie proszku kakaowego z granulowanym cukrem, dodanie niewielkiej ilości wody (świeżo ugotowanej) do tej mieszanki i zmielenie wszystkiego razem, aż powstanie jednorodna masa (kleik).
następnie powoli i ostrożnie wlewaj tam mleko (najlepiej je trochę podgrzać), ciągle mieszając (2/3 całkowitej ilości mleka).
resztę mleka hodujemy skrobię. Ostrożnie przefiltruj go i bez zatrzymywania mieszania wlej do kakao. Doprowadzić do wrzenia. Oto nasze kulinarne arcydzieło "galaretka kakaowa" i gotowe.
podaje galaretkę kakaową z dżemem, dżemem lub syropem owocowym do smaku (najbardziej lubię z dżemem truskawkowym).
na pewno spodoba ci się taki deser. Smacznego, przyjaciele!
następnie powoli i ostrożnie wlewaj tam mleko (najlepiej je trochę podgrzać), ciągle mieszając (2/3 całkowitej ilości mleka).
resztę mleka hodujemy skrobię. Ostrożnie przefiltruj go i bez zatrzymywania mieszania wlej do kakao. Doprowadzić do wrzenia. Oto nasze kulinarne arcydzieło "galaretka kakaowa" i gotowe.
podaje galaretkę kakaową z dżemem, dżemem lub syropem owocowym do smaku (najbardziej lubię z dżemem truskawkowym).
na pewno spodoba ci się taki deser. Smacznego, przyjaciele!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g