galaretka kakaowa

smakosze zostaną podbite! Oryginalny przepis na niesamowicie pyszną galaretkę! Chcę się z wami podzielić tym przepisem kulinarnym, ponieważ jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle przyjemny w smaku. Ten przepis przeczytałam kiedyś w jakiejś książce kucharskiej. Takie jedzenie jak galaretka kakaowa zachwyci wszystkich słodyczy. Szczególnie spodoba się Twoim dzieciom.
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 75 % 21 g
132 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
przede wszystkim konieczne jest zmieszanie proszku kakaowego z granulowanym cukrem, dodanie niewielkiej ilości wody (świeżo ugotowanej) do tej mieszanki i zmielenie wszystkiego razem, aż powstanie jednorodna masa (kleik).
następnie powoli i ostrożnie wlewaj tam mleko (najlepiej je trochę podgrzać), ciągle mieszając (2/3 całkowitej ilości mleka).
resztę mleka hodujemy skrobię. Ostrożnie przefiltruj go i bez zatrzymywania mieszania wlej do kakao. Doprowadzić do wrzenia. Oto nasze kulinarne arcydzieło "galaretka kakaowa" i gotowe.
podaje galaretkę kakaową z dżemem, dżemem lub syropem owocowym do smaku (najbardziej lubię z dżemem truskawkowym).
na pewno spodoba ci się taki deser. Smacznego, przyjaciele!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy