Syyr
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
najpierw musisz przetrzeć świeży twaróg przez sito, a następnie dodać go do wrzącego mleka. Podgrzej wszystko na małym ogniu, zanim twaróg stanie się tak lepki jak guma, a mleko do sera nie zgęstnieje.
a następnie powstałą masę twarogową wylewa się na sito, aby oddzielić płyn
w rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj twaróg do tego masła i podgrzewaj (mieszając) przez 6-10 minut, aż ser będzie lepki.
po tym wszystkim dodaj ubite jajko, sól (dodaj więcej soli, ale nie przesadzaj) i kminek (do smaku). Gotowy ser wlewa się do głębokiego naczynia i kroi na porcje 100-150 gramów. Wskazane jest pozostawienie go w lodówce na 6 godzin, co nada mu bogatszy i bogatszy smak. Smacznego, przyjaciele!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g