skład / składniki
metoda gotowania
Hurra! Oto wreszcie długo oczekiwane lato. Wkrótce na wakacje, kąpać się, opalać i odpoczywać. W międzyczasie upał i niekończące się diety, ponieważ na wakacjach chcesz być nie do odparcia.
Nie będę teraz mówił o diecie, lepiej podzielę się sekretem bardzo lekkiej i świeżej zupy. To jest Litewski zimny barszcz na kefirze. Tylko magazyn witamin, bardzo orzeźwiający w upale i oczywiście bezcenny przepis kulinarny dla tych, którzy są na diecie.
bierzemy młode buraki z wierzchołkami, myjemy je i gotujemy. Potrzebujesz około litra osolonej wody. Kiedy buraki są ugotowane, kroimy je w paski, kroimy również wierzchołki.
w schłodzonym bulionie z buraków wkładamy posiekane świeże ogórki i zioła. Następnie musisz tam umieścić nasze buraki z wierzchołkami.
gotuj jajka. Białko kroimy na małe kawałki, a żółtko mielimy i dodajemy do zupy, dobrze mieszając. Dodaj szklankę kefiru. Próbujemy naszej zupy na sól, jeśli nie ma wystarczającej ilości soli do smaku i wlać do talerzy. Do każdego talerza dodaj posiekane białko i śmietanę.Udekoruj zimny barszcz jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
zupa jest nieco podobna do znanego nam wszystkim zwykłego barszczu, tylko znacznie świeższa, lżejsza i bardziej aromatyczna. Prawdziwe letnie jedzenie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g