zimny barszcz na kefirze z bazylią i ogórkami

lekki, ale niesamowicie pyszny orzeźwiający Barszcz kuchni litewskiej!
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 44 % 4 g
49 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

Hurra! Oto wreszcie długo oczekiwane lato. Wkrótce na wakacje, kąpać się, opalać i odpoczywać. W międzyczasie upał i niekończące się diety, ponieważ na wakacjach chcesz być nie do odparcia.
Nie będę teraz mówił o diecie, lepiej podzielę się sekretem bardzo lekkiej i świeżej zupy. To jest Litewski zimny barszcz na kefirze. Tylko magazyn witamin, bardzo orzeźwiający w upale i oczywiście bezcenny przepis kulinarny dla tych, którzy są na diecie.
bierzemy młode buraki z wierzchołkami, myjemy je i gotujemy. Potrzebujesz około litra osolonej wody. Kiedy buraki są ugotowane, kroimy je w paski, kroimy również wierzchołki.
w schłodzonym bulionie z buraków wkładamy posiekane świeże ogórki i zioła. Następnie musisz tam umieścić nasze buraki z wierzchołkami.
gotuj jajka. Białko kroimy na małe kawałki, a żółtko mielimy i dodajemy do zupy, dobrze mieszając. Dodaj szklankę kefiru. Próbujemy naszej zupy na sól, jeśli nie ma wystarczającej ilości soli do smaku i wlać do talerzy. Do każdego talerza dodaj posiekane białko i śmietanę.Udekoruj zimny barszcz jajkiem pokrojonym na ćwiartki.
zupa jest nieco podobna do znanego nam wszystkim zwykłego barszczu, tylko znacznie świeższa, lżejsza i bardziej aromatyczna. Prawdziwe letnie jedzenie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy