Gruzińska zupa z koncentratem pomidorowym i ryżem
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Gruzińska zupa po raz pierwszy ugotowałam według kulinarnego przepisu słynnego T. P. Sulakvelidze, który napisał tak dobrą książkę o kuchni gruzińskiej. Nie mogłam się doczekać, kiedy spróbuję tego jedzenia i postanowiłam zrobić je na obiad. Zacząłem od tego, że umyłem mostek i pokroiłem go na kawałki 40-50 g.w rondelku zebrałem wodę i umieściłem na kuchence. Następnie dodałem tam posiekane mięso i gotowałem przez około godzinę. Ryż oczyszczony, spłukany pod bieżącą wodą 2 razy i wszystko włożyć do bulionu. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Włożyłem trochę masła na patelnię i usmażyłem cebulę. Następnie do bulionu włożyła najpierw chmiel-suneli, koncentrat pomidorowy, smażoną cebulę, sól i tkemali. Trochę zmniejszyłem ogień i gotowałem przez godzinę. Następnie obrałem czerwoną paprykę i posiekałem czosnek. Drobno posiekaj pietruszkę, wymieszaj ją z czosnkiem i czerwoną papryką i dodaj do bulionu. Pod koniec gotowania posoliłem zupę i rozlałem na porcje. Wszyscy moi krewni lubili Moje Gotowanie, spróbuj I ty.
zmiel czerwoną paprykę i czosnek. Drobno posiekaj pietruszkę, połącz z czerwoną papryką, czosnkiem, dokładnie wymieszaj i dodaj do bulionu.
sól gotowej zupy. Wlać porcje, każdą posypać posiekanymi ziołami.
zmiel czerwoną paprykę i czosnek. Drobno posiekaj pietruszkę, połącz z czerwoną papryką, czosnkiem, dokładnie wymieszaj i dodaj do bulionu.
sól gotowej zupy. Wlać porcje, każdą posypać posiekanymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal / 100g