Gruzińska zupa z koncentratem pomidorowym i ryżem

obfita zupa według gruzińskiego przepisu-cała rodzina poprosi o suplementy!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 33 % 4 g
70 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min
Gruzińska zupa po raz pierwszy ugotowałam według kulinarnego przepisu słynnego T. P. Sulakvelidze, który napisał tak dobrą książkę o kuchni gruzińskiej. Nie mogłam się doczekać, kiedy spróbuję tego jedzenia i postanowiłam zrobić je na obiad. Zacząłem od tego, że umyłem mostek i pokroiłem go na kawałki 40-50 g.w rondelku zebrałem wodę i umieściłem na kuchence. Następnie dodałem tam posiekane mięso i gotowałem przez około godzinę. Ryż oczyszczony, spłukany pod bieżącą wodą 2 razy i wszystko włożyć do bulionu. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Włożyłem trochę masła na patelnię i usmażyłem cebulę. Następnie do bulionu włożyła najpierw chmiel-suneli, koncentrat pomidorowy, smażoną cebulę, sól i tkemali. Trochę zmniejszyłem ogień i gotowałem przez godzinę. Następnie obrałem czerwoną paprykę i posiekałem czosnek. Drobno posiekaj pietruszkę, wymieszaj ją z czosnkiem i czerwoną papryką i dodaj do bulionu. Pod koniec gotowania posoliłem zupę i rozlałem na porcje. Wszyscy moi krewni lubili Moje Gotowanie, spróbuj I ty.
zmiel czerwoną paprykę i czosnek. Drobno posiekaj pietruszkę, połącz z czerwoną papryką, czosnkiem, dokładnie wymieszaj i dodaj do bulionu.
sól gotowej zupy. Wlać porcje, każdą posypać posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal / 100g

Podobne przepisy