Salma w bulionie

Kuchnia Tatarska słynie z tego konkretnego dania!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 40 % 17 g
217 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
Kuchnia Tatarska zawsze szczyciła się tym, że jej korzenie sięgają dawnych czasów.I że podoba mi się to, że ludzie starają się podążać za swoimi tradycjami. Na przykład na uroczystościach na stole znajdują się naczynia i nowe, które są już pożyczone od sąsiadów, ale bez wątpienia mają własne jedzenie. O jednym z nich chcę teraz porozmawiać. Ten kulinarny przepis nazywa się Salma. Zwykle robi się go z mąki gryczanej i soczewicy, rzadziej z grochu i pszenicy, i musi być ugniatany nie na wodzie, ale na bulionie z dodatkiem jajek i soli. To ciasto, które okazało się, musi zostać pocięte na małe paski o grubości jednego centymetra, a następnie można je rozerwać rękami. możesz pokroić nożem w wielkości orzecha piniowego i pamiętaj, aby wgniecić palcami. Okazuje się, że coś wygląda jak ucho.To jest półprodukt do innych potraw. Na przykład kurczak jest gotowany, mięso jest wyjmowane i podawane na osobnym naczyniu. A Salma jest wrzucana do bulionu, gotowana przez kilka minut, aż się unosi, i rozlewana na talerze lub kubki. Z góry rzuca się zieleń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy