Marmolada owocowa (Phal ka Halawa)
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
to jedzenie nie jest ciasteczkami ani słodyczami. Zgodnie z konsystencją można go przypisać grubemu cukierkowi. Ale nazwiemy to łatwiejszym i bardziej znanym - marmoladą. W przepisie kulinarnym nie jest wymagana ani żelatyna, ani ogar-ogar. Opiera się na pektynie, która znajduje się w samych jabłkach.
rozgrzej olej w kostrule i smaż jabłka przez 4-5 minut, aż będą brązowe i miękkie. Dodaj dwie łyżki wody, zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż jabłka zmienią się w jednorodną gęstą masę. grudki są stale mielone łyżką. I przeszkadzamy, aby wszystko się nie paliło. Gdy jabłka się ugotują, dodaj cukier i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, aż mieszanina stanie się jednorodna i zacznie pozostawać w tyle za dnem. Dodaj ogień i nie przestając przeszkadzać, odparuj nadmiar wody. Mieszanina powinna stać się bardzo gęsta, tak że trudno będzie jej przeszkadzać, a na krawędziach powinna stać się przezroczysta
zdejmij patelnię z ognia. Włóż rodzynki i orzechy do mieszanki, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne dwie minuty, a następnie całkowicie zdejmij z ognia. Kładziemy halawę na arkuszu nasmarowanym olejem i robimy z niej warstwę o grubości 2,5 cm i to wszystko - zostawiamy, aż całkowicie ostygnie.
pokrój w kostkę i wrzuć migdały pokrojone w cienkie plasterki.
rozgrzej olej w kostrule i smaż jabłka przez 4-5 minut, aż będą brązowe i miękkie. Dodaj dwie łyżki wody, zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż jabłka zmienią się w jednorodną gęstą masę. grudki są stale mielone łyżką. I przeszkadzamy, aby wszystko się nie paliło. Gdy jabłka się ugotują, dodaj cukier i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, aż mieszanina stanie się jednorodna i zacznie pozostawać w tyle za dnem. Dodaj ogień i nie przestając przeszkadzać, odparuj nadmiar wody. Mieszanina powinna stać się bardzo gęsta, tak że trudno będzie jej przeszkadzać, a na krawędziach powinna stać się przezroczysta
zdejmij patelnię z ognia. Włóż rodzynki i orzechy do mieszanki, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne dwie minuty, a następnie całkowicie zdejmij z ognia. Kładziemy halawę na arkuszu nasmarowanym olejem i robimy z niej warstwę o grubości 2,5 cm i to wszystko - zostawiamy, aż całkowicie ostygnie.
pokrój w kostkę i wrzuć migdały pokrojone w cienkie plasterki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g