Marmolada owocowa (Phal ka Halawa)

słodycz, którą pokochasz Ty i twoje dzieci!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 84 % 27 g
151 kcal
IG: 30 / 11 / 59

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 h 30 min
to jedzenie nie jest ciasteczkami ani słodyczami. Zgodnie z konsystencją można go przypisać grubemu cukierkowi. Ale nazwiemy to łatwiejszym i bardziej znanym - marmoladą. W przepisie kulinarnym nie jest wymagana ani żelatyna, ani ogar-ogar. Opiera się na pektynie, która znajduje się w samych jabłkach.
rozgrzej olej w kostrule i smaż jabłka przez 4-5 minut, aż będą brązowe i miękkie. Dodaj dwie łyżki wody, zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż jabłka zmienią się w jednorodną gęstą masę. grudki są stale mielone łyżką. I przeszkadzamy, aby wszystko się nie paliło. Gdy jabłka się ugotują, dodaj cukier i kontynuuj gotowanie, ciągle mieszając, aż mieszanina stanie się jednorodna i zacznie pozostawać w tyle za dnem. Dodaj ogień i nie przestając przeszkadzać, odparuj nadmiar wody. Mieszanina powinna stać się bardzo gęsta, tak że trudno będzie jej przeszkadzać, a na krawędziach powinna stać się przezroczysta
zdejmij patelnię z ognia. Włóż rodzynki i orzechy do mieszanki, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne dwie minuty, a następnie całkowicie zdejmij z ognia. Kładziemy halawę na arkuszu nasmarowanym olejem i robimy z niej warstwę o grubości 2,5 cm i to wszystko - zostawiamy, aż całkowicie ostygnie.
pokrój w kostkę i wrzuć migdały pokrojone w cienkie plasterki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy