chrupiące placki z krewetkami

chcesz pyszne i oryginalne naleśniki? Dodaj krewetki!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 14 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 51 % 27 g
277 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

w Hiszpanii to jedzenie nazywa się "tortillos", a my mamy "placki". Proponuję przepis na naleśniki z krewetkami.
podpalamy garnek z krewetkami zalanymi wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, wyjmij krewetki łyżką cedzakową. Niech ostygną. I zachowaj 1 łyżkę. woda, w której zostały ugotowane. W międzyczasie robimy ciasto-mieszamy mąkę, natkę pietruszki i zieloną cebulę. Wszystko wymieszaj, dodaj szklankę "wody z krewetek" i sól. Konsystencja ciasta powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Zamykamy pokrywkę i wysyłamy do lodówki na godzinę wraz z gotowanymi krewetkami.
krewetki drobno posiekaj do wielkości zmielonej kawy, wymieszaj z ciastem i dobrze wymieszaj.
wlej oliwę z oliwek do głębokiego rondla na 2,5 cm i podgrzej ją prawie do pojawienia się dymu. Zanurz łyżkę stołową w oleju i zbierz ciasto. Wlej go do oleju i lekko wyrównaj.. Smażyć przez około minutę z każdej strony. Naleśniki powinny stać się równym złotym kolorem z "koronkowymi" krawędziami. Wyciągamy łyżką cedzakową, pozwalając trochę spłynąć olejowi. A potem kładziemy go na naczyniu, w którym położyliśmy ręczniki papierowe. Placki podawane są na gorąco.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy