skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w Hiszpanii to jedzenie nazywa się "tortillos", a my mamy "placki". Proponuję przepis na naleśniki z krewetkami.
podpalamy garnek z krewetkami zalanymi wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy tylko woda się zagotuje, wyjmij krewetki łyżką cedzakową. Niech ostygną. I zachowaj 1 łyżkę. woda, w której zostały ugotowane. W międzyczasie robimy ciasto-mieszamy mąkę, natkę pietruszki i zieloną cebulę. Wszystko wymieszaj, dodaj szklankę "wody z krewetek" i sól. Konsystencja ciasta powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Zamykamy pokrywkę i wysyłamy do lodówki na godzinę wraz z gotowanymi krewetkami.
krewetki drobno posiekaj do wielkości zmielonej kawy, wymieszaj z ciastem i dobrze wymieszaj.
wlej oliwę z oliwek do głębokiego rondla na 2,5 cm i podgrzej ją prawie do pojawienia się dymu. Zanurz łyżkę stołową w oleju i zbierz ciasto. Wlej go do oleju i lekko wyrównaj.. Smażyć przez około minutę z każdej strony. Naleśniki powinny stać się równym złotym kolorem z "koronkowymi" krawędziami. Wyciągamy łyżką cedzakową, pozwalając trochę spłynąć olejowi. A potem kładziemy go na naczyniu, w którym położyliśmy ręczniki papierowe. Placki podawane są na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g