skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Gotuj ziemniaki.
Krok 3:
Robienie tłuczonych ziemniaków. Chłodzić.
Krok 4:
Dodaj masło, śmietanę, sól.
Krok 5:
Ubij mikserem, aż będzie gładki.Wysyłamy na zimno.Dodaj mąkę.
Krok 6:
Z ciasta formujemy małe ciasta, smażymy przez 2-3 minuty. z każdej strony.
Krok 7:
Połóż tortille na serwetce, aby stos tłuszcz.
Krok 8:
najpierw gotuję ziemniaki, odcedzam bulion i robię puree. Całkowicie go schładzam. Dodaję dużą porcję masła, śmietany i soli. Mieszankę ubijam mikserem elektrycznym, aby uzyskać bardzo przewiewną masę. Wysyłam go do lodówki i trochę schładzam. Aby ciasto stało się gęstsze, dodaję do niego mąkę i ugniatam, aż uzyskasz gładkie ciasto. Następnie z ciasta wyrywam kawałki wielkości jajka i rozwałkowuję cienkie tortille z każdego kawałka. Smaż je na rozgrzanej patelni, aż będą brązowe, 2-3 minuty z każdej strony. Aby ciasta nie wyschły, układam między nimi pergamin. Gotowe placki ziemniaczane zawsze podaję w ciepłej formie wraz z masłem, posypuję je również cukrem i cynamonem. Smakowity.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g