Szwedzkie placki ziemniaczane na patelni

niesamowicie pyszne i domowe! Zaskocz swoich bliskich! Współczesne szwedzkie potrawy różnią się od tradycyjnej kuchni. Są lżejsze i prawie zawsze mają w swoim składzie różnorodne warzywa. Podobny wpływ miała kuchnia włoska i francuska. Zwracam uwagę na przepis na typowe skandynawskie ciasta. Istnieje wiele opcji ich przygotowania. Pokażę Ci tylko jeden ze sposobów.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 68 % 25 g
184 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robienie tłuczonych ziemniaków. Chłodzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło, śmietanę, sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij mikserem, aż będzie gładki.Wysyłamy na zimno.Dodaj mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z ciasta formujemy małe ciasta, smażymy przez 2-3 minuty. z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż tortille na serwetce, aby stos tłuszcz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.


najpierw gotuję ziemniaki, odcedzam bulion i robię puree. Całkowicie go schładzam. Dodaję dużą porcję masła, śmietany i soli. Mieszankę ubijam mikserem elektrycznym, aby uzyskać bardzo przewiewną masę. Wysyłam go do lodówki i trochę schładzam. Aby ciasto stało się gęstsze, dodaję do niego mąkę i ugniatam, aż uzyskasz gładkie ciasto. Następnie z ciasta wyrywam kawałki wielkości jajka i rozwałkowuję cienkie tortille z każdego kawałka. Smaż je na rozgrzanej patelni, aż będą brązowe, 2-3 minuty z każdej strony. Aby ciasta nie wyschły, układam między nimi pergamin. Gotowe placki ziemniaczane zawsze podaję w ciepłej formie wraz z masłem, posypuję je również cukrem i cynamonem. Smakowity.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy