skład / składniki
metoda gotowania
jedzenie przygotowane według orientalnych przepisów kulinarnych wymaga dużo czasu. Ale wynik jest tego wart. Więc proces gotowanie kuskusu z rybą i pigwą zajmie nam dużo czasu. Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez noc. Oczyszczoną rybę wypatroszymy, wypłukamy. Odcinamy głowę, ogon, płetwy. Usuwamy kości tak długo, jak to możliwe. Jeszcze raz spłukujemy, solimy, posypujemy czarnym pieprzem. Dodaj ciecierzycę, koncentrat pomidorowy, mieloną czerwoną paprykę do rozgrzanej oliwy z oliwek. Wszystko wymieszaj i wlej 1,5 litra wody. Gotuj na małym ogniu. Zwilż kuskus wodą, przenieś do durszlaka. Na patelni, na której gotuje się ciecierzycę, kładziemy durszlak z kuskusem. Gdy tylko para zacznie przepływać przez zboże, sprawdzamy czas. Po pół godzinie usuń durszlak. Przenieś kuskus do miski, posyp wodą, rozbij grudki drewnianą łyżką i pozostaw na 10 minut. Gdy tylko wszystko się zagotuje, kuskus ponownie wkładamy do durszlaka, który kładziemy na patelni i gotujemy do miękkości. Gotowy kuskus rozprowadzamy na dużym naczyniu. Usuń górną warstwę tłuszczu z wrzącej ryby, dodaj ją do kuskusu wraz z masłem i cynamonem. Szybko wymieszaj, ułóż zjeżdżalnią, w której robimy wgłębienie, i polej kuskus sosem rybnym. Połóż rybę z ciecierzycą i pigwą w zagłębieniu. Kuskus z rybą i pigwą można uroczyście podawać na stole. Jedzenie podajemy na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kuskus - 112 kcal/100g