klopsiki Fasolowo-Kokosowe w syropie palmowym po tajsku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
gotuję fasolę w średnim rondlu pod pięciocentymetrową warstwą wody przez około 40 minut po ugotowaniu. Próbuję, czy fasola stała się miękka. Klopsiki fasolowo-Kokosowe w tajskim syropie palmowym nie należą do tych przepisów kulinarnych, według których gotuję codziennie. Tylko wtedy, gdy pojawia się chęć urozmaicenia świątecznego stołu egzotycznym jedzeniem. Na taką okazję ten pół-pół-drugi, który kiedyś widziałem w telewizji, jest najlepszy. Wracając do fasoli: kiedy jest wreszcie gotowa, spuszczam wodę przez sito i puree z fasoli. Rękami mieszam miąższ kokosowy z żółtkiem jaja w stosunkowo jednorodną masę i zwijam z niego owale w kształcie i wielkości przypominające jaja przepiórcze. Robię Syrop z cukru palmowego i trzech czwartych szklanki wody, podgrzewając w małej kadzi z ciągłym mieszaniem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlewam esencję jaśminową do syropu, zamykam chochlę pokrywką i owijam ręcznikiem, aby się nie ochłodziło. Oddziel żółtko od białka, które ubijam w mikserze. Każdy klopsik delikatnie zanurzam w białku. Używam do tego dwóch jednorazowych plastikowych łyżek, są one wystarczająco elastyczne, aby nie wgniatać Delikatnego klopsika. Przez kilka minut gotuję klopsiki w ciepłym syropie, gdy jestem gotowy, rozprowadzam je na talerzu z łyżką cedzakową. Kiedy wszystkie klopsiki są ugotowane, napełniam je niewielką ilością syropu, schładzam i traktuję miłośników kuchni tajskiej, którzy już zebrali się przy stole w oczekiwaniu na jedzenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kokos suszony - 608 kcal/100g
- Orzechy kokosowe - 380 kcal/100g
- Jasmine - 15 kcal/100g