klopsiki Fasolowo-Kokosowe w syropie palmowym po tajsku

pyszne klopsiki dla wegetarian!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 69 % 47 g
332 kcal
IG: 38 / 0 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
gotuję fasolę w średnim rondlu pod pięciocentymetrową warstwą wody przez około 40 minut po ugotowaniu. Próbuję, czy fasola stała się miękka. Klopsiki fasolowo-Kokosowe w tajskim syropie palmowym nie należą do tych przepisów kulinarnych, według których gotuję codziennie. Tylko wtedy, gdy pojawia się chęć urozmaicenia świątecznego stołu egzotycznym jedzeniem. Na taką okazję ten pół-pół-drugi, który kiedyś widziałem w telewizji, jest najlepszy. Wracając do fasoli: kiedy jest wreszcie gotowa, spuszczam wodę przez sito i puree z fasoli. Rękami mieszam miąższ kokosowy z żółtkiem jaja w stosunkowo jednorodną masę i zwijam z niego owale w kształcie i wielkości przypominające jaja przepiórcze. Robię Syrop z cukru palmowego i trzech czwartych szklanki wody, podgrzewając w małej kadzi z ciągłym mieszaniem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlewam esencję jaśminową do syropu, zamykam chochlę pokrywką i owijam ręcznikiem, aby się nie ochłodziło. Oddziel żółtko od białka, które ubijam w mikserze. Każdy klopsik delikatnie zanurzam w białku. Używam do tego dwóch jednorazowych plastikowych łyżek, są one wystarczająco elastyczne, aby nie wgniatać Delikatnego klopsika. Przez kilka minut gotuję klopsiki w ciepłym syropie, gdy jestem gotowy, rozprowadzam je na talerzu z łyżką cedzakową. Kiedy wszystkie klopsiki są ugotowane, napełniam je niewielką ilością syropu, schładzam i traktuję miłośników kuchni tajskiej, którzy już zebrali się przy stole w oczekiwaniu na jedzenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kokos suszony - 608   kcal/100g
  • Orzechy kokosowe - 380   kcal/100g
  • Jasmine - 15   kcal/100g

Podobne przepisy