skład / składniki
metoda gotowania
ponieważ przepis kulinarny "ostra kwaśna zupa krewetkowa" odnosi się do egzotycznej kuchni tajskiej, będziesz potrzebować specjalnych składników, aby móc ją przygotować. Ale jeśli wkrótce ostatnio bardzo modne stało się wakacje w Tajlandii, problem ze składnikami można rozwiązać po prostu: zamówić je znajomym podróżującym lub kupić samemu za granicą lub w supermarkecie (co jest również opcją).
bulion z kurczaka (lub zwykła woda) podpalamy w garnku z grubym dnem. Gotuj i zmniejsz ogień. Tutaj wysyłamy posiekany czosnek, posiekany dziki czosnek, przyprawę zwaną galangal (łatwo zastąpioną imbirem), trawę cytrynową, sos rybny, paprykę i drobno posiekane czapki grzybowe (można użyć dowolnych grzybów). Gotuj przez dwie minuty, a następnie wlej świeże krewetki, zagotuj. Gotowość zupy jest teraz określana przez krewetki: powinny zmienić kolor na jasnoróżowy. Zasadniczo krewetki gotują się bardzo szybko, zajmie to dwie minuty. Teraz wlej sok z granatów do naszej zupy – dwie lub trzy łyżki, dodaj chili. Gotowe jedzenie jest ozdobione liśćmi silantry, które można zastąpić pietruszką - również piękne, zgadzam się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal / 100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Sok z granatów - 64 kcal/100g
- Trawa cytrynowa - 104 kcal / 100g