skład / składniki
metoda gotowania
w tym kulinarnym przepisie kuchni estońskiej mogą iść różne nerki: wołowina, jagnięcina lub wieprzowina. Jeśli weźmiesz nerki wieprzowe lub jagnięce, pamiętaj, aby odciąć od nich tłuszcz. Nie zapomnij również usunąć filmu z dużych nerek, ponieważ odbywa się to dość łatwo. I dokładnie spłucz je pod bieżącą wodą. Ponieważ tak delikatna część ciała wydziela specyficzny zapach, przed gotowaniem należy się go pozbyć, dla którego nerki moczy się w zimnej wodzie przez cztery godziny. Gdy tylko zapach zniknie, włóż nerki do rondla, napełnij zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Zdejmij z ognia, wyjmij i ponownie spłucz pod strumieniem zimnej wody. Pokrój nerki w piękne plasterki, aby nasze jedzenie wyglądało spektakularnie. Teraz pokrój cebulę na pół pierścienia i usmaż ją w tłuszczu lub oleju roślinnym, dodając posiekane nerki. Dodaj mąkę, dodaj bulion, sól, pieprz do smaku. Wysyłamy do bulionu i gotujemy przez kolejne dziesięć minut. Pod koniec gotowania wkładamy do rondla pokrojony w drobną kostkę ogórek i śmietanę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Nerki wołowe - 86 kcal/100g