nerki w sosie po estońsku

to, co gotuję-gotuję w najdroższych estońskich restauracjach!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 6 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 20 % 2 g
47 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

w tym kulinarnym przepisie kuchni estońskiej mogą iść różne nerki: wołowina, jagnięcina lub wieprzowina. Jeśli weźmiesz nerki wieprzowe lub jagnięce, pamiętaj, aby odciąć od nich tłuszcz. Nie zapomnij również usunąć filmu z dużych nerek, ponieważ odbywa się to dość łatwo. I dokładnie spłucz je pod bieżącą wodą. Ponieważ tak delikatna część ciała wydziela specyficzny zapach, przed gotowaniem należy się go pozbyć, dla którego nerki moczy się w zimnej wodzie przez cztery godziny. Gdy tylko zapach zniknie, włóż nerki do rondla, napełnij zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Zdejmij z ognia, wyjmij i ponownie spłucz pod strumieniem zimnej wody. Pokrój nerki w piękne plasterki, aby nasze jedzenie wyglądało spektakularnie. Teraz pokrój cebulę na pół pierścienia i usmaż ją w tłuszczu lub oleju roślinnym, dodając posiekane nerki. Dodaj mąkę, dodaj bulion, sól, pieprz do smaku. Wysyłamy do bulionu i gotujemy przez kolejne dziesięć minut. Pod koniec gotowania wkładamy do rondla pokrojony w drobną kostkę ogórek i śmietanę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Nerki wołowe - 86   kcal/100g

Podobne przepisy