beshbarmak po kirgisku

nie bój się tytułu! Gotowanie jest bardzo proste! I okazuje się doskonały!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 33 % 6 g
91 kcal
IG: 43 / 0 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min
beshbarmak to prawdopodobnie najbardziej znane kirgiskie danie narodowe. Ponadto to jedzenie jest również popularne w Kazachstanie i Mongolii. W każdym z tych krajów istnieje wiele opcji kulinarnych przepisów na to danie. Zwracam uwagę na jedną z opcji przygotowania beshbarmaka w języku kirgiskim.
bierzemy kości jagnięce, wkładamy do rondla, dodajemy korzenie pietruszki i selera i gotujemy bulion. Po ugotowaniu bulionu należy go najpierw odcedzić.
następnie wrzuć jagnięcinę, sól, pieprz do garnka z bulionem i ugotuj mięso. Około 10 minut przed gotowaniem Wrzuć pokrojoną marchewkę do rondla z mięsem.
ugotowane mięso kroimy na długie, wąskie kawałki.
zagnieść ciasto z mąki, wody i jajek. Ciasto posolić, pieprzyć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na płaskiej powierzchni w postaci kiełbasek i pokrój z nich makaron. Następnie ugotuj makaron w bulionie.
ugotowany makaron wraz z jagnięciną podaje się na stole w KES, a bulion w osobnej misce lub filiżance. Rosół i mięso z makaronem posyp posiekaną zieloną natką pietruszki i koperkiem. Beshbarmak po kirgisku jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Kości wołowe - 105   kcal/100g

Podobne przepisy