beshbarmak po kirgisku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
beshbarmak to prawdopodobnie najbardziej znane kirgiskie danie narodowe. Ponadto to jedzenie jest również popularne w Kazachstanie i Mongolii. W każdym z tych krajów istnieje wiele opcji kulinarnych przepisów na to danie. Zwracam uwagę na jedną z opcji przygotowania beshbarmaka w języku kirgiskim.
bierzemy kości jagnięce, wkładamy do rondla, dodajemy korzenie pietruszki i selera i gotujemy bulion. Po ugotowaniu bulionu należy go najpierw odcedzić.
następnie wrzuć jagnięcinę, sól, pieprz do garnka z bulionem i ugotuj mięso. Około 10 minut przed gotowaniem Wrzuć pokrojoną marchewkę do rondla z mięsem.
ugotowane mięso kroimy na długie, wąskie kawałki.
zagnieść ciasto z mąki, wody i jajek. Ciasto posolić, pieprzyć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na płaskiej powierzchni w postaci kiełbasek i pokrój z nich makaron. Następnie ugotuj makaron w bulionie.
ugotowany makaron wraz z jagnięciną podaje się na stole w KES, a bulion w osobnej misce lub filiżance. Rosół i mięso z makaronem posyp posiekaną zieloną natką pietruszki i koperkiem. Beshbarmak po kirgisku jest gotowy.
bierzemy kości jagnięce, wkładamy do rondla, dodajemy korzenie pietruszki i selera i gotujemy bulion. Po ugotowaniu bulionu należy go najpierw odcedzić.
następnie wrzuć jagnięcinę, sól, pieprz do garnka z bulionem i ugotuj mięso. Około 10 minut przed gotowaniem Wrzuć pokrojoną marchewkę do rondla z mięsem.
ugotowane mięso kroimy na długie, wąskie kawałki.
zagnieść ciasto z mąki, wody i jajek. Ciasto posolić, pieprzyć i odstawić na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj na płaskiej powierzchni w postaci kiełbasek i pokrój z nich makaron. Następnie ugotuj makaron w bulionie.
ugotowany makaron wraz z jagnięciną podaje się na stole w KES, a bulion w osobnej misce lub filiżance. Rosół i mięso z makaronem posyp posiekaną zieloną natką pietruszki i koperkiem. Beshbarmak po kirgisku jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g