zimna zupa malinowa

letnia Rozkosz! Proste, szybkie i bardzo smaczne! Hostessa doceni!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
40 kcal
IG: 40 / 40 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
ktoś robi letnią zupę z buraków, aw Niemczech robi zimną zupę malinową. Oczywiście nie jest to posiłek w pełnym tego słowa znaczeniu, to znaczy nie pierwsze danie, ale deser. Przepis na zupę malinową pochodzi z Bawarii. Możliwe, że nazwalibyśmy tę zupę kompotem, ale gdzie widziałeś kompot z czerwonym winem?
obierz i umyj maliny, włóż je do rondla ze skórką z cytryny i zalej sokiem jabłkowym. Gotuj przez kilka sekund i zdejmij z ognia. Płyn powinien ostygnąć. Następnie łapiemy z niego skórkę cytryny łyżką cedzakową. Przepuszczamy płyn przez drobne sito i przecieramy maliny pozostałe na sicie. Dodaj czerwone wino cienkim strumieniem, ciągle mieszając. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukier. Ta mieszanina jest wysyłana na chwilę do lodówki. Teraz zajmijmy się melonem. Melon należy obrać, wydrążyć i pokroić w cienkie plasterki, kwadraty nie większe niż 2 cm. Drobno posiekaj miętę i posyp melonem. Pozwól jej stać w ten sposób przez co najmniej godzinę. Najlepiej pod pokrywką.
wlej zupę do filiżanki lub talerza (możesz pominąć kilka świeżych malin dla urody) i dodaj plastry melona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Sok jabłkowy - 42   kcal/100g

Podobne przepisy