skład / składniki
metoda gotowania
Czeskie gotowanie zachwyci i zaskoczy każdego smakosza. Nawet pomimo tego, że na Czeskie jedzenie wpłynęły tradycje kulinarne krajów sąsiadujących (Austria, Węgry, Niemcy), wciąż szczególną inspirację dają stare Czeskie przepisy. Opierają się na produktach powszechnie uprawianych w domu-roślinach strączkowych, uprawach, mięsie i ziemniakach. Z tych składników powstają pomysłowe i doskonałe przepisy Czech. Zróbmy coś z tych wspaniałych potraw, takich jak szubanki ziemniaczane.
obrane ziemniaki kroimy na duże kawałki, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do połowy. Następnie spuść wodę i potrzyj ziemniaki. W masie wykonujemy wgłębienia, do których wlewamy mąkę i wlewamy połowę odsączonego bulionu. Przykryj patelnię pokrywką i moczyć przez 15-20 minut na małym ogniu. Następnie spuść wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Z gotowanej stromej masy okrągłą łyżką zbieramy skórki lub krokiety. Kładziemy je nie na talerzu i podlewamy stopionym smalcem. Podczas serwowania Skórki posypane są cukrem, tartym serem lub pokruszonym makiem, twarogiem. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g