Zupa Kesme

pyszne dla najbliższych! Prosty przepis na przepyszną zupę!
NamiraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 6 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 23 % 3 g
68 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

radzę skorzystać z mojego przepisu kulinarnego, aby przygotować pyszne jedzenie - zupę Kesme. To zupa jagnięca i na kościach jagnięcych. Spróbuj, to bardzo smaczna zupa.
najpierw zagnieść ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę, jajko i sól z pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, ugniataj i powinniśmy uzyskać gęste ciasto. Rozwałkuj ciasto na duże naleśniki i pokrój z nich makaron.
teraz włóż kości jagnięce do garnka i dodaj wodę. Kładziemy na kuchence i gotujemy przez co najmniej godzinę. Gdy bulion będzie gotowy, należy go odcedzić.
umyj i oczyść plewy i żyj jagnięciną. Następnie pokrój mięso i tłuszcz z ogona na kawałki, a cebulę w kółko, pokrój rzodkiewkę na cienkie patyczki. Drobno posiekaj również zieloną cebulę.
wrzuć mięso i smalec do osobnej patelni i smaż na złoty kolor mięsa, a następnie dodaj pastę pomidorową. Smażyć przez kolejne 5-8 minut. Następnie dodaj rzodkiewkę i zieloną cebulę. Po kilku minutach dodaj trochę bulionu na patelnię, sól i pieprz. Następnie nadal dusimy, aż mięso będzie gotowe, a następnie dodajemy cały bulion. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić makaron do zupy. Makaron będzie musiał gotować przez około 5 minut, a zupa będzie gotowa. Następnie dodaj czosnek, czarny pieprz i pozostałą zieloną cebulę do zupy.
zupa Kesme jest gotowa, można ją podawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal / 100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kości wołowe - 105   kcal/100g
  • Rzodkiewka Biała - 21   kcal/100g

Podobne przepisy