skład / składniki
metoda gotowania
radzę skorzystać z mojego przepisu kulinarnego, aby przygotować pyszne jedzenie - zupę Kesme. To zupa jagnięca i na kościach jagnięcych. Spróbuj, to bardzo smaczna zupa.
najpierw zagnieść ciasto. Aby to zrobić, wymieszaj mąkę, jajko i sól z pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj, ugniataj i powinniśmy uzyskać gęste ciasto. Rozwałkuj ciasto na duże naleśniki i pokrój z nich makaron.
teraz włóż kości jagnięce do garnka i dodaj wodę. Kładziemy na kuchence i gotujemy przez co najmniej godzinę. Gdy bulion będzie gotowy, należy go odcedzić.
umyj i oczyść plewy i żyj jagnięciną. Następnie pokrój mięso i tłuszcz z ogona na kawałki, a cebulę w kółko, pokrój rzodkiewkę na cienkie patyczki. Drobno posiekaj również zieloną cebulę.
wrzuć mięso i smalec do osobnej patelni i smaż na złoty kolor mięsa, a następnie dodaj pastę pomidorową. Smażyć przez kolejne 5-8 minut. Następnie dodaj rzodkiewkę i zieloną cebulę. Po kilku minutach dodaj trochę bulionu na patelnię, sól i pieprz. Następnie nadal dusimy, aż mięso będzie gotowe, a następnie dodajemy cały bulion. Doprowadzić do wrzenia i wrzucić makaron do zupy. Makaron będzie musiał gotować przez około 5 minut, a zupa będzie gotowa. Następnie dodaj czosnek, czarny pieprz i pozostałą zieloną cebulę do zupy.
zupa Kesme jest gotowa, można ją podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal / 100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g
- Rzodkiewka Biała - 21 kcal/100g