Pikantna zupa pomidorowa z fasolą

kolorowa zupa dla miłośników pikantnych! Przepis kulinarny tej zupy pochodzi z Portugalii. Gęsty, pachnący i pożywny - doskonale ogrzewa w mroźne zimowe i jesienne dni. Po spróbowaniu talerza takiego jedzenia możesz od razu zakochać się w pikantnej zupie pomidorowej z fasolą.
ilgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 62 % 18 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy produkty zgodnie z listą - wszystkie są pokazane na zdjęciu dla jasności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie o średniej grubości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć w rondlu na rozgrzanym oleju roślinnym na lekko złoty kolor na średnim ogniu podczas mieszania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przecier pomidorowy i zmielone chili do cebuli, wszystko wymieszaj i podgrzej tę mieszaninę na małym ogniu przez kilka minut. Możesz wziąć paprykę: umyj ją, usuń nasiona i posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czerwoną fasolę do własnego soku, ponownie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut bez przykrywania patelni pokrywką. Nie dodawaj ognia i nie zapomnij wymieszać, aby masa nie spaliła się na dnie patelni. Następnie opowiem ci o ostatnim kroku, z którego nauczysz się gotować pikantną zupę pomidorową z fasolą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej zimny lub wstępnie podgrzany bulion wołowy do rondla, w którym warzywa były duszone, wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia z rzadkim mieszaniem. W rezultacie konsystencja gotowej zupy powinna być dość gęsta. W razie potrzeby zupę można dodatkowo zagęścić mąką, wcześniej wymieszać z wodą lub zimnym bulionem. Przed wyłączeniem zupy dodajemy do niej dużą ilość posiekanej natki pietruszki lub innych ziół według własnego uznania.

gdy nasza zupa jest gotowa, wlej ją do talerzy i podawaj. Od momentu, gdy ten przepis pojawił się w moim zasięgu, cały czas chciałem go ugotować. I wreszcie znalazłem taką możliwość, z której jestem bardzo zadowolony. Jego smak został doceniony nie tylko przeze mnie, ale także przez moich domowników, którzy wielokrotnie prosili o suplementy. Przygotujmy razem taką zupę i podzielmy się swoją opinią na jej temat w komentarzach, a także podzielmy się doświadczeniami z innymi gospodyniami domowymi. Okazuje się piękny i apetyczny z wyglądu, ma bogaty czerwono-bordowy kolor. Mam nadzieję, że uda Ci się danie i będziesz zadowolony z wyniku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy