zimowa sałatka z czerwonej kapusty

zimą tak bardzo chcesz witamin. Wszystko jest w tej sałatce!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 39 % 7 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zimą, jak w żadnym innym czasie chcesz witamin. Ale niestety świeże owoce nie zawsze są dostępne. Ale możemy zrobić sałatkę z warzyw-posiłek, który pod względem ilości witamin nie jest gorszy od żadnych owoców. Można go jeść z makaronem i ziemniakami, zimnym mięsem i kanapką. A przepis kulinarny wcale nie jest skomplikowany.
drobno posiekaj czerwoną i białą kapustę. Czerwona kapusta jest dość szorstka, więc należy ją szczególnie drobno posiekać i lekko zmiażdżyć rękami, aby uzyskać sok. Następnie pokrój drobno marchewkę i zieloną cebulę. Jeśli masz urządzenie do cięcia warzyw, lepiej zrobić to wszystko mechanicznie. Włóż czosnek i sardele do mleka i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie wlej do blendera. Dodaj ocet, oliwę z oliwek i musztardę, ubijaj przez kilka minut. Dodaj sól i pieprz i smakuj. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, możesz dodać oleje. Posiekane warzywa zalać gotowym sosem. Nasiona maku, sezamu i słonecznika (obrane) rozgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut, aby wzmocnić zapach, i wrzucamy do sałatki na ciepło. Posyp listkami mięty i natychmiast podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy