skład / składniki
metoda gotowania
zimą, jak w żadnym innym czasie chcesz witamin. Ale niestety świeże owoce nie zawsze są dostępne. Ale możemy zrobić sałatkę z warzyw-posiłek, który pod względem ilości witamin nie jest gorszy od żadnych owoców. Można go jeść z makaronem i ziemniakami, zimnym mięsem i kanapką. A przepis kulinarny wcale nie jest skomplikowany.
drobno posiekaj czerwoną i białą kapustę. Czerwona kapusta jest dość szorstka, więc należy ją szczególnie drobno posiekać i lekko zmiażdżyć rękami, aby uzyskać sok. Następnie pokrój drobno marchewkę i zieloną cebulę. Jeśli masz urządzenie do cięcia warzyw, lepiej zrobić to wszystko mechanicznie. Włóż czosnek i sardele do mleka i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, a następnie wlej do blendera. Dodaj ocet, oliwę z oliwek i musztardę, ubijaj przez kilka minut. Dodaj sól i pieprz i smakuj. Jeśli sos jest zbyt kwaśny, możesz dodać oleje. Posiekane warzywa zalać gotowym sosem. Nasiona maku, sezamu i słonecznika (obrane) rozgrzewamy na suchej patelni przez kilka minut, aby wzmocnić zapach, i wrzucamy do sałatki na ciepło. Posyp listkami mięty i natychmiast podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Sardele Atlantyckie, konserwowe - 135 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g