Zupa grzybowa z groszkiem

Prosta, pyszna zupa grzybowa na obiad. Bardzo lekka, ale jednocześnie satysfakcjonująca zupa. Jeść ze śmietaną, grzankami, sałatką. Bardzo smaczne!
PolochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 60 % 6 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

groszek moczyć przez noc. Wziąłem suchą zieleń, możesz wziąć żółtą. Wlej wodę do garnka i podpal. Zagotuj-rzuć groszek. Niech się ugotuje. W tym czasie usmażyć grzyby na oleju roślinnym, aż ciecz odparuje, dodać drobno posiekaną cebulę i marchewkę, dusić do miękkości. Groszek będzie gotowany przez około godzinę, musisz doprowadzić go do stanu prawie gotowanego. Dodaj ziemniaki w kostkach, opiekaj grzyby. Gotuj przez kolejne 15-20 minut. Pokrój ząbek czosnku, natkę pietruszki, sól i wyłącz. Pyszna zupa jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Groszek suszony - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy