Zupa z białych szparagów

Elegancka zupa restauracyjna o jedwabistej strukturze! Przygotuj pyszną zupę puree z białych szparagów na lunch. Gotowanie jest proste i nie trwa długo, a obiad nie okaże się Zwyczajny.
ŚnieżkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 33 % 5 g
114 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

pierwszą rzeczą, którą robimy, jest przygotowanie szparagów:
- W uprzednio umytych strąkach odcinamy ich najgrubszą część, około 1/4 całkowitej długości;
- za pomocą noża obieramy cienką skórkę reszty łodygi;
- pokrój obrane łodygi na kawałki, pozostawiając kilka całych strąków(dosłownie kilka sztuk).

Wybierz kocioł lub patelnię (najważniejsze jest obecność grubego DNA na naczyniach) i smaż posiekaną cebulę na roztopionym maśle do miękkości.
dodaj przygotowane szparagi, zalej bulionem (możesz wodą) i zagotuj pod zamkniętą pokrywką.
wlej śmietanę i kontynuuj gotowanie przez około 15 minut (w zależności od grubości samej łodygi), najważniejsze jest osiągnięcie miękkości strąka.
sól i dodaj pieprz do smaku.

gotowe szparagi puree ze śmietaną (z wyjątkiem całych łodyg, usuwamy je z patelni) za pomocą blendera zanurzeniowego, starając się uzyskać jak najbardziej gładką i jednorodną konsystencję (jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze ciepłą śmietanę i ponownie ubić, a jeśli wręcz przeciwnie - płyn, możesz odparować nadmiar wilgoci, trzymając trochę na ogniu).

wyciśnij sok z cytryny do zupy, wymieszaj i wlej na porcje, dodając do każdego kawałki łodyg szparagów i udekoruj krakersami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Szparagi białe - 14   kcal/100g

Podobne przepisy