skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą, którą robimy, jest przygotowanie szparagów:
- W uprzednio umytych strąkach odcinamy ich najgrubszą część, około 1/4 całkowitej długości;
- za pomocą noża obieramy cienką skórkę reszty łodygi;
- pokrój obrane łodygi na kawałki, pozostawiając kilka całych strąków(dosłownie kilka sztuk).
Wybierz kocioł lub patelnię (najważniejsze jest obecność grubego DNA na naczyniach) i smaż posiekaną cebulę na roztopionym maśle do miękkości.
dodaj przygotowane szparagi, zalej bulionem (możesz wodą) i zagotuj pod zamkniętą pokrywką.
wlej śmietanę i kontynuuj gotowanie przez około 15 minut (w zależności od grubości samej łodygi), najważniejsze jest osiągnięcie miękkości strąka.
sól i dodaj pieprz do smaku.
gotowe szparagi puree ze śmietaną (z wyjątkiem całych łodyg, usuwamy je z patelni) za pomocą blendera zanurzeniowego, starając się uzyskać jak najbardziej gładką i jednorodną konsystencję (jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze ciepłą śmietanę i ponownie ubić, a jeśli wręcz przeciwnie - płyn, możesz odparować nadmiar wilgoci, trzymając trochę na ogniu).
wyciśnij sok z cytryny do zupy, wymieszaj i wlej na porcje, dodając do każdego kawałki łodyg szparagów i udekoruj krakersami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Szparagi białe - 14 kcal/100g