uszy wieprzowe do piwa

Przygotuj pikantną przekąskę do piwa i zaproś znajomych do odwiedzenia! Przepis na domowe wędzone uszy wieprzowe od mojego męża, który sam je przygotowuje na spotkania z przyjaciółmi. Przygotowanie uszu zajmuje kilka godzin, ale nie wymaga absolutnie żadnych specjalnych umiejętności ani dodatkowych potraw. Możesz wziąć dowolne przyprawy-według własnego gustu. Dodaj fantazję, a twoje uszy będą ekskluzywne!
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 4 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 22 % 2 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 10 min

przed przygotowaniem przystawki z uszu wieprzowych dobrze je wyczyść i dokładnie umyj. Teraz włóż uszy do dużego rondla, zalej je wodą i zagotuj. Połóż obraną całą cebulę, zmiażdżony czosnek (połowę, drugą pozostaw do wędzenia), lavrushkę, czarny pieprz i ziarna pieprzu, sos sojowy i koperek. Gotuj na średnim ogniu przez 1 godzinę. Pamiętaj, aby wypróbować uszy do zasolenia i, jeśli to konieczne, dosolij.

czas minął-wyłącz ogrzewanie i pozwól uszom zaparzyć się w bulionie przez dwie godziny.

w tym czasie przygotuj wędzarnię. Będzie świetnie, jeśli użyjesz gałązek drzew owocowych-to nada przystawce wyjątkowy smak. Nasmaruj ruszt olejem, połóż na nim uszy, które wcześniej natrzyj czarnym pieprzem i posiekanym czosnkiem. Gotuj je przez 30-40 minut.

pokrój schłodzone wędzone uszy w paski i podawaj z piwem.

Wesołych przyjaznych spotkań!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Uszy wieprzowe - 211   kcal/100g

Podobne przepisy