tkemali Classic

Niesamowite Gruzińskie smaki na świątecznym stole! Przygotuj sos! Będąc prawdziwym fanem gruzińskiej kuchni, uniknąłem sosu takiego jak tkemali - bałem się nie zgadywać ze smakami i aromatami. Powodem do spróbowania była wizyta w nowej gruzińskiej restauracji, w której tkemali podawano do mięsa przyjaciołom... To było niesamowite szaleństwo smaków. Po wypróbowaniu raz nie możesz już jeść mięsa ani warzyw bez niego!
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
42 kcal
IG: 78 / 0 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Umyj śliwki wystarczającą ilością wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i przytrzymaj przez kolejne 15 minut.
2. Przygotuj Adjikę podczas gotowania śliwek, aby to zrobić: zmiel ostrą paprykę maszynką do mięsa lub blenderem wraz z czosnkiem.
3. Włóż durszlak do osobnego rondla i włóż do niego zmiękczone śliwki.
4. Za pomocą zwykłej łyżki zmiel śliwki, aby skórki i pestki pozostały w durszlaku.
5. Umieść gotowe puree śliwkowe na wolnym ogniu i dodaj do niego sól, przyprawy i cukier. Gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.
6. Pokrój wszystkie warzywa (kolendrę i koperek).
7. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej zioła, dobrze wymieszaj i pozwól sosowi ostygnąć.
gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy