tkemali Classic
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj śliwki wystarczającą ilością wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i przytrzymaj przez kolejne 15 minut.
2. Przygotuj Adjikę podczas gotowania śliwek, aby to zrobić: zmiel ostrą paprykę maszynką do mięsa lub blenderem wraz z czosnkiem.
3. Włóż durszlak do osobnego rondla i włóż do niego zmiękczone śliwki.
4. Za pomocą zwykłej łyżki zmiel śliwki, aby skórki i pestki pozostały w durszlaku.
5. Umieść gotowe puree śliwkowe na wolnym ogniu i dodaj do niego sól, przyprawy i cukier. Gotuj przez 5 minut, ciągle mieszając.
6. Pokrój wszystkie warzywa (kolendrę i koperek).
7. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej zioła, dobrze wymieszaj i pozwól sosowi ostygnąć.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g