Solony Karmel ze śmietany i masła

świetny karmel do słodkich wypieków. Konsystencję karmelu można regulować - im dłużej jest gotowany, tym więcej wody odparowuje, staje się ciemniejszy i twardszy. Potrzebowałem jasnego miękkiego karmelu, lekko płynnego, więc nie ugotowałem go zbytnio. Dodałem też trochę więcej soli, ponieważ potrzebowałem wyraźnego słonego smaku. Zgodnie z tym samym przepisem możesz ugotować zwykły niesolony karmel.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 75 % 43 g
358 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Połącz syrop glukozowy i cukier puder. Podgrzewaj, aż pojawi się lekki karmelowy odcień.
2. Wlej gorącą śmietanę i masło, dodaj sól i gotuj, mieszając, około 5-7 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy