przekąska jajeczna z serem Sirtaki

pikantny smak i prostata gotowania tej przekąski są wyjątkowe. Pamiętam, że jako dziecko moja matka, patrząc na miskę (nie tak małą) gotowanych jajek,podarowanych przez współlokatorów,ubolewała ....i co mam z wami zrobić... Jakoś przypadkowo połączyłem jajko i ser Sirtaki...okazało się pyszne .Pikantny słony ser doskonale pasował do smaku białka.A przy filiżance czarnej kawy ogólnie przyjemność i tylko.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tej prostej przekąski potrzebujemy: jajek na twardo i solonego sera Sirtaki. I to wszystko!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka na pewno wyczyścimy .

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój poziomo na połówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij żółtka. Do posypania potrzebujemy jednej z 4 połówek żółtka.Resztę wkładamy do lodówki do lepszych czasów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Łyżeczką wyjmujemy Sirtaki z pudełka i wkładamy białka do wgłębień. Wziąłem jedną łyżeczkę na pół jajka (białka).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz pamiętamy o połowie żółtka, bierzemy je i posypujemy na wierzchu. Wziąłem palce trochę ugniatane (kruszone).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko, przekąska jest gotowa! Smacznego !!!

Jeśli masz tylko surowe jajka, po prostu je ugotuj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ser solankowy - 355   kcal/100g

Podobne przepisy