cukinia zapiekana z tuńczykiem ryżem i pomidorami

fantazyjna przekąska warzywna z ryżem i tuńczykiem. Wiele razy robiłam znane wszystkim wieżyczki z cukinii, bakłażana i pomidorów, a raz postanowiłam urozmaicić to nadzieniem z mieszanki ryżu i tuńczyka w puszce. Uwielbiam ryby w puszkach, więc ta przekąska pojawia się okresowo na naszym stole.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 63 % 10 g
68 kcal
IG: 27 / 73 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Cukinię umyć, pokroić w krążki o grubości około 1 cm, włożyć na patelnię z olejem roślinnym i smażyć z obu stron, aż pojawi się jasny złoty kolor.
2. Przenieś cukinię na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia w jednej warstwie.
3. Gotuj mieszankę dzikiego i Złotego ryżu we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Wrzuć do durszlaka.
4. Tuńczyk w puszce wraz z olejem i sokiem dobrze rozgnieść widelcem, dodać zioła prowansalskie i ugotowany ryż. Wymieszać.
5. Rozłóż powstałe nadzienie na cukinii.
6. Pomidory pokroić w grube plastry i ułożyć na ryżu z tuńczykiem.
7. Umieść blachę do pieczenia z cukinią w piekarniku nagrzanym do 220C na 15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy