cukinia zapiekana z tuńczykiem ryżem i pomidorami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Cukinię umyć, pokroić w krążki o grubości około 1 cm, włożyć na patelnię z olejem roślinnym i smażyć z obu stron, aż pojawi się jasny złoty kolor.
2. Przenieś cukinię na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia w jednej warstwie.
3. Gotuj mieszankę dzikiego i Złotego ryżu we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Wrzuć do durszlaka.
4. Tuńczyk w puszce wraz z olejem i sokiem dobrze rozgnieść widelcem, dodać zioła prowansalskie i ugotowany ryż. Wymieszać.
5. Rozłóż powstałe nadzienie na cukinii.
6. Pomidory pokroić w grube plastry i ułożyć na ryżu z tuńczykiem.
7. Umieść blachę do pieczenia z cukinią w piekarniku nagrzanym do 220C na 15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g