tkemali z tarniny

pikantne i pikantne, bogate! Gruziński sos to arcydzieło gotowania! Kuchnia gruzińska kusi niesamowitymi aromatami i smakami... Nie można przejść obok tkemali, ale przygotowaliśmy go ostatni raz z tarniny. Bardzo nam się podobało - to idealny uniwersalny sos do mięsa, sałatki warzywnej, po prostu krojenia warzyw, a nawet ryb! Z tych produktów uzyskuje się około 700 gramów gotowego sosu.
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
43 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. W rondelku wlej tarninę, wlej wodę, podpal i mieszając gotuj, aż będzie miękka. Powinno się wyróżniać dużo soku.
2. Dodaj kolendrę i miętę.
3. Zmiel czosnek z gorzkim pieprzem za pomocą blendera.
4. Osobno zmiel kolendrę.
5. Rozgrzaną tarninę za pomocą durszlaka zmiel łyżką, aby Kości pozostały na sicie.
6. Puree z tarniny wróć do ognia, dodaj sól i zmiażdżoną mieszankę pieprzu i czosnku. W razie potrzeby dodaj cukier do smaku. Wymieszać.
7. Gdy sos jest praktycznie ugotowany, Dodaj do niego kolendrę i wymieszaj.
8. Wyłącz SOS, gdy będzie wystarczająco gęsty (jak na twój gust).
9. Wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami. Niech tkemali ostygnie, a następnie odłóż do chłodnego miejsca do przechowywania. Nie zapomnij zostawić trochę na próbę.

pyszny sos jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Turn - 47   kcal/100g

Podobne przepisy