skład / składniki
metoda gotowania
1. W rondelku wlej tarninę, wlej wodę, podpal i mieszając gotuj, aż będzie miękka. Powinno się wyróżniać dużo soku.
2. Dodaj kolendrę i miętę.
3. Zmiel czosnek z gorzkim pieprzem za pomocą blendera.
4. Osobno zmiel kolendrę.
5. Rozgrzaną tarninę za pomocą durszlaka zmiel łyżką, aby Kości pozostały na sicie.
6. Puree z tarniny wróć do ognia, dodaj sól i zmiażdżoną mieszankę pieprzu i czosnku. W razie potrzeby dodaj cukier do smaku. Wymieszać.
7. Gdy sos jest praktycznie ugotowany, Dodaj do niego kolendrę i wymieszaj.
8. Wyłącz SOS, gdy będzie wystarczająco gęsty (jak na twój gust).
9. Wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików i zamknąć pokrywkami. Niech tkemali ostygnie, a następnie odłóż do chłodnego miejsca do przechowywania. Nie zapomnij zostawić trochę na próbę.
pyszny sos jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Turn - 47 kcal/100g