skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie zbadaj uszy: nie powinny mieć włosów. Jeśli nadal tam są, przypal uszy ogniem, a następnie oczyść je z przypalonych części nożem.
2. Z najwyższą ostrożnością opłucz uszy pod bieżącą wodą. Włóż uszy do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez około godzinę lub dwie. Uszy są uważane za gotowe, gdy
skóra stanie się miękka i jednocześnie nie odejdzie od chrząstki.
mniej więcej w połowie gotowania, mam to czterdzieści minut po rozpoczęciu gotowania, dopraw uszy całą obraną cebulą, liściem laurowym i ewentualnie czosnkiem.
podczas gdy uszy się gotują, zajmij się marynatą:
1. W głębokim pojemniku połącz ocet, sos sojowy, olej roślinny, kolendrę, sól, cukier, koreańską przyprawę do marchwi i czosnek przepuszczony przez prasę.
2. Mieszaj masę, aż będzie gładka.
marynata jest gotowa!
po ugotowaniu uszu pozwól im ostygnąć bezpośrednio w bulionie (w przeciwnym razie skleją się), a następnie pokrój je w cienkie paski. Włóż pokrojone uszy do pojemnika z marynatą i dobrze wymieszaj. Pozostaw do marynowania w lodówce na 24 godziny. Po marynowaniu podawaj uszy jako przystawkę lub osobne danie.
smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
zamiast cukru można użyć słodzika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Uszy wieprzowe - 211 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g