wędzone uszy wieprzowe

Przygotuj aromatyczną i prostą przekąskę, której nikt nie może zapomnieć! Idealna przekąska o smaku prawdziwej mgiełki to marzenie każdego mężczyzny podczas uczty piwnej. Nie ma ucieczki od tych hałaśliwych męskich wieczorów, a czekając na gości, pomagam przygotować małżonkowi ucztę. Często jednym z dań są wędzone uszy wieprzowe, które są dość tanim produktem mięsnym i zwykle łatwo je znaleźć w sprzedaży na każdym rynku.
MichałAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 16 g
tłuszcze 34 % 13 g
węglowodany 24 % 9 g
189 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

ułożyć przetworzone uszy wieprzowe (bez tłuszczu i włosia) na dnie garnka, zalać wodą i gotować. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj do uszu sos sojowy, nieobrany zmiażdżony czosnek, anyż, liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu, kilka groszków ziela angielskiego, koperek z kwiatostanami, sól i obraną cebulę. Gotuj przez kolejną godzinę na małym ogniu, sprawdź, czy bulion jest wystarczająco słony.

po godzinie gotowania wyłącz ogrzewanie i pozwól uszom ostygnąć w bulionie przez 1-1,5 godziny.

A teraz trochę o magii wędzenia-będzie więcej smaków, jeśli weźmiesz gałęzie drzew owocowych. Ostrożnie połóż uszy na ruszcie nasmarowanym olejem, przykryj wędzarnię pokrywką i umieść na węglach. Wędzić przez 30 minut.

uszy wieprzowe są wędzone, teraz pokrój je w cienkie paski i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Uszy wieprzowe - 211   kcal/100g

Podobne przepisy