skład / składniki
metoda gotowania
ułożyć przetworzone uszy wieprzowe (bez tłuszczu i włosia) na dnie garnka, zalać wodą i gotować. Gdy woda zacznie się gotować, dodaj do uszu sos sojowy, nieobrany zmiażdżony czosnek, anyż, liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu, kilka groszków ziela angielskiego, koperek z kwiatostanami, sól i obraną cebulę. Gotuj przez kolejną godzinę na małym ogniu, sprawdź, czy bulion jest wystarczająco słony.
po godzinie gotowania wyłącz ogrzewanie i pozwól uszom ostygnąć w bulionie przez 1-1,5 godziny.
A teraz trochę o magii wędzenia-będzie więcej smaków, jeśli weźmiesz gałęzie drzew owocowych. Ostrożnie połóż uszy na ruszcie nasmarowanym olejem, przykryj wędzarnię pokrywką i umieść na węglach. Wędzić przez 30 minut.
uszy wieprzowe są wędzone, teraz pokrój je w cienkie paski i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Badian - 337 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Uszy wieprzowe - 211 kcal/100g