uszy wieprzowe w piekarniku

Szybkie i smaczne danie na obiad lub lunch-warto spróbować! Czasami chcesz czegoś, co nie jest do końca przydatne, ale zdecydowanie smaczne. Uszy wieprzowe to prawdziwy przysmak, zwłaszcza jeśli są odpowiednio ugotowane. Marynata zwykła dla kurczaka z majonezem jest dla nich idealna. Uszy wieprzowe to idealna przystawka lub osobne danie na świąteczny lub codzienny rodzinny obiad.
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 18 g
tłuszcze 51 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
257 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Oczyszczone i umyte uszy gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut.
2. Podczas gotowania uszu przygotuj dla nich sos: dodaj pieprz, sól do majonezu i wyciśnij czosnek. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
3. Połóż ugotowane uszy i całkowicie ostudź.
4. Dobrze posmaruj schłodzone uszy dressingiem.
5. Włóż uszy do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

podawaj na gorąco z sałatką ze świeżych warzyw.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Uszy wieprzowe - 211   kcal/100g

Podobne przepisy