zupa z zielonych szparagów
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Opłucz trawę cytrynową i podziel ją na pół. Połowa do podania. Opłucz szparagi, Usuń twarde końce.
2. Gotuj szparagi i połowę trawy cytrynowej we wrzącej osolonej wodzie z sokiem z cytryny (około 12 minut).
3. Usuń szparagi z bulionu. Odetnij końcówki i pozostaw je w ciepłym bulionie do dalszej dekoracji.
4. Odmierz 200 ml bulionu i gotuj Pozostałe szparagi z trawy cytrynowej przez kilka minut.
5. Zetrzyj je na puree, dodaj mleko kokosowe, posiekane chili, sól. Zachowaj trochę chili do podania.
6. Podawaj zupę udekorowaną szparagami i lemongassem, posypaną chili i ulubionymi przyprawami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Trawa cytrynowa - 104 kcal/100g
- Szparagi zielone - 25 kcal/100g