skład / składniki
metoda gotowania
1. Zacznijmy robić syrop.
wlej cukier, kwas cytrynowy do rondla z wodą. Bardzo lubię kardamon, więc dodaję go. Możesz dodać jedną ze swoich ulubionych przypraw. Cukier musi być brązowy - nada przysmakowi piękny odcień. Syrop doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować pod zamkniętą pokrywką przez 5 minut, a następnie mieszając przez kolejne 5-7 minut na złoty kolor. Na tym etapie ważne jest, aby nie trawić syropu i nie testować miękkiej kulki.
2. A teraz przyszła kolej na makaron.
wymieszaj skrobię kukurydzianą z wodą, dodaj kwas cytrynowy. Gotuj na średnim ogniu, aż pasta stanie się gęsta, lekko przezroczysta i jednorodna. Zajmie to tylko 2-3 minuty.
3. Łączymy gotowe komponenty.
w rondelku z makaronem ostrożnie wlej syrop, intensywnie mieszając zawartość. Kontynuuj gotowanie powstałej mieszanki przez około 20 minut.
na koniec dodaj orzechy. Wstępnie je szlifuję,ale można też użyć jednego kawałka. Ostrożnie wymieszaj orzechy, starając się rozprowadzić je tak równomiernie, jak to możliwe w mieszance.
4. Nadajemy kształt przysmakowi.
wlej gotową mieszaninę do formy do zestalenia na 6-8 godzin. Aby ułatwić usunięcie gotowego przysmaku, wstępnie wykładamy formę folią spożywczą.
po określonym czasie wyjmujemy turecką Rozkosz z formy. Przesiej skrobię i cukier puder przez sito i zwiń pokrojony w kostkę deser w tej mieszance.
przechowuj turecką słodycz w słoiku szczelnie zamkniętym pokrywką.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g