skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj ciasto:
przesiej mąkę, dodaj sodę i sól, wlej kefir lub domowe zsiadłe mleko. Zagnieść ciasto, powinno być wystarczająco strome, ale nie za dużo. Pozostaw na 40 minut.
teraz przejdź do mięsa:
gotuj pierś z kurczaka do miękkości w osolonej wodzie. Dzielimy na kawałki, możesz rozerwać ręce na pióra.
więc ostatni etap gotowania:
wypoczęte ciasto rozwałkowujemy na warstwę o grubości większej niż 0,5 cm, kroimy na kwadraty lub romby. Wysyłamy do wrzącego bulionu z kurczaka, gotujemy do miękkości. Gotowe kawałki ciasta i mięso rozprowadzamy w porcjach. Nie zapomnij przebić każdego rombu ciasta widelcem, aby uniknąć stwardnienia i brązowienia chinkali. Podawaj cienką chinkal z sosem pomidorowym lub kwaśną śmietaną i czosnkiem, posyp drobno posiekanymi ziołami.
zjedz chinkal, popijając bulionem! Smacznego!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g