sok pomidorowy z solą
skład / składniki
16
porcje:
metoda gotowania
1. Pomidory umyć, pokroić na pół lub na ćwiartki, jeśli pomidory są duże.
2. Za pomocą sokowirówki wyciśnij sok z pomidorów. Powtórz proces po raz drugi, aby uzyskać maksymalny sok.
3. Wlej sok do rondla, umieść go na umiarkowanym ogniu.
4. Dodaj sól i pieprz.
5. Obierz i wyciśnij czosnek przez prasę.
6. Włóż bazylię.
7. Pozwól sokowi zagotować się i gotuj przez 5-7 minut. Usuń pianę, jeśli to możliwe.
8. Wlej sok do sterylnych słoików, Zamknij hermetycznie pokrywkami i odwróć, zawijając w coś ciepłego. Niech słoiki w tej formie staną na jeden dzień (aż całkowicie ostygną).
sok pomidorowy jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g