chiński makaron z wołowiną i szparagami w sosie teriyaki

pyszne, szybkie popularne danie kuchni chińskiej=). Nie przechodź obok)
KosyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 60 % 18 g
122 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź wołowinę. Dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w paski o grubości 0,5 mm i długości 2-3 cm. Dodaj masło. Jak tylko patelnia się rozgrzeje-Wrzuć wołowinę. Smaż przez 3-4 minuty na dużym ogniu mieszając co minutę. Jeśli uwolni się dużo wilgoci, gotuj na wolnym ogniu, aż woda całkowicie odparuje (na małym ogniu). Jeśli nie, dodaj 2-3 łyżki wody i duś.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj rozmrożone i pokrojone szparagi na trzy części. Smaż przez kolejne dwie minuty (ważne jest, aby szparagi nie straciły koloru).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj sos: 4 łyżki. łyżki teriyaki + 4 łyżki. łyżki sosu sojowego (skup się na smaku, ponieważ teriyaki może być mniej lub bardziej słony), dodaj jeden ząbek czosnku przepuszczony przez prasę. Dokładnie wymieszaj i dodaj do patelni. Mieszając zawartość patelni rozprowadź sos tak, aby otaczał wołowinę. Ugotuj makaron do Aldente, dodaj kawałek masła(1 łyżka. łyżka nie jest pełna).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz makaron z mięsem. Dokładnie wymieszaj. smacznego)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Szparagi zielone - 25   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy