kawior z kurkami marchewkowymi i cebulą na zimę

bardzo smaczny kawior grzybowy! Możesz jeść od razu lub przygotować na zimę. Kurki to jedne z ulubionych grzybów w naszej rodzinie. Zwykle smażymy je lub gotujemy z nimi zupę, ale dla odmiany wypróbowałem ten przepis. I podobało nam się!
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 75 % 9 g
węglowodany 17 % 2 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

przed rozpoczęciem gotowania kawioru z kurków grzyby należy umyć, pokroić na średnie kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Dodaj tam ziele angielskie, liście laurowe i goździki. W sumie kurki należy gotować przez 15-20 minut.

następnie grzyby, bez wyciskania z nich bulionu, włóż do miski o odpowiedniej wielkości (do tego przepisu musisz wziąć kilogram gotowanych kurków) i posiekaj blenderem. Dodaj drobno posiekany czosnek.

weź 1 dużą cebulę i 1 dużą marchewkę, drobno posiekaj i usmaż na patelni, dodając olej roślinny. Włóż warzywa do mielonego grzyba, wymieszaj.

włóż powstałą mieszaninę do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut pod zamkniętą pokrywką. Po tym czasie otwórz pokrywkę i gotuj mielone grzyby przez kolejne 10 minut. Na samym końcu dodaj czerwoną paprykę i dokładnie wymieszaj.

kawior kurkowy jest gotowy. Można go jeść od razu lub zamknąć na zimę. W drugim przypadku gorący kawior grzybowy jest układany w sterylizowanych słoikach, hermetycznie zamknięty i wysyłany do przechowywania na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy