skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z polędwicy marchewkowej, kurczaka i ogórków? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do sałatki najlepiej używać mięsa z kurczaka bez kości. Może to być filet z piersi lub filet z ud.
Krok 2:
Jajka i mięso z kurczaka należy wcześniej ugotować. Aby to zrobić, gotuj kurczaka we wrzącej wodzie przez około 30 minut, lekko soląc. Gotuj jajka przez 7-8 minut we wrzącej wodzie, następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Schłodzić gotowane mięso z kurczaka i jajka. Obierz schłodzone jajka ze skorupy. Wyłowić kurczaka z bulionu.
Krok 3:
Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki i umieść w misce, w której przygotujesz sałatkę i wymieszasz wszystkie składniki.
Krok 4:
Następnie dodaj posiekane jajka. Są wygodne do cięcia za pomocą krajalnicy do jajek.
Krok 5:
Umyj świeże ogórki, odetnij ogony z obu stron. Pokrój ogórki i dodaj je do sałatki.
Krok 6:
Z marchewką po koreańsku odcedź sok i włóż do sałatki.
Krok 7:
Do smaku dodaj trochę świeżych ziół. Dopraw sałatkę majonezem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Zamiast majonezu sałatkę można doprawić kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Krok 8:
Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Koreańska marchewka - 134 kcal/100g