Sałatka marchewka koreańska jajka kurczak ogórki majonez

proste i smaczne, szybkie i łatwe-święto każdego dnia! Sałatka z polędwicą marchewkową, kurczakiem i ogórkami ozdobi każdą ucztę, czy to zwykłą, rodzinną, czy świąteczną. Możesz spróbować doprawić sałatkę nie majonezem, ale jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 13 % 3 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z polędwicy marchewkowej, kurczaka i ogórków? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do sałatki najlepiej używać mięsa z kurczaka bez kości. Może to być filet z piersi lub filet z ud.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka i mięso z kurczaka należy wcześniej ugotować. Aby to zrobić, gotuj kurczaka we wrzącej wodzie przez około 30 minut, lekko soląc. Gotuj jajka przez 7-8 minut we wrzącej wodzie, następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Schłodzić gotowane mięso z kurczaka i jajka. Obierz schłodzone jajka ze skorupy. Wyłowić kurczaka z bulionu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso z kurczaka na małe kawałki i umieść w misce, w której przygotujesz sałatkę i wymieszasz wszystkie składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj posiekane jajka. Są wygodne do cięcia za pomocą krajalnicy do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeże ogórki, odetnij ogony z obu stron. Pokrój ogórki i dodaj je do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Z marchewką po koreańsku odcedź sok i włóż do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smaku dodaj trochę świeżych ziół. Dopraw sałatkę majonezem i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Zamiast majonezu sałatkę można doprawić kwaśną śmietaną lub jogurtem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Będzie doskonałym dodatkiem do dań głównych. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Koreańska marchewka - 134   kcal/100g

Podobne przepisy