kompot żurawinowy na syropie cukrowym
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tak więc kompot żurawinowy należy przygotować tylko z dojrzałych jagód.
Krok 2:
Na początek sortujemy jagody (usuwając wszystkie przejrzałe, niedojrzałe i zmiażdżone owoce). Następnie dokładnie umyj wybrane jagody pod bieżącą zimną wodą.
Krok 3:
Teraz wlej żurawinę do durszlaka,
Krok 4:
Do szkła nadmiar wody.
Krok 5:
Następnie włóż jagody do wcześniej przygotowanych słoików
Krok 6:
I napełnij gorącym 50% syropem cukrowym.
Krok 7:
Jest wykonany w następujący sposób: w 500 ml. woda na małym ogniu rozpuszcza 500 gramów cukru.
Krok 8:
Następnie pasteryzujemy nasz kompot we wrzącej wodzie. Obliczenia są następujące: 10 minut pasteryzacji na każde pół litra. Następnie zamykamy nasze słoiki pokrywkami, usuwamy je w ciepłe miejsce, aż ostygną.
Krok 9:
Po kilku dniach kompot jest gotowy do spożycia.
Krok 10:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g