kompot żurawinowy na syropie cukrowym

bardzo smaczny i niezbyt słodki kompot ze zdrowych jagód! Całe dzieciństwo mieszkałem na zachodniej Syberii, gdzie w lasach jest wiele bardzo niewielu dzikich jagód rozpowszechnionych w Rosji. na przykład jagody, żurawiny, borówki brusznicy. Pamiętam więc, jak podczas jesiennej beri-beri mama często gotowała kompot żurawinowy według bardzo prostego przepisu kulinarnego. Nauczyłem się robić ten napój jeszcze w szkole. A teraz chcę podzielić się z wami sztuczkami jego przygotowania.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 36 g
141 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 D 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tak więc kompot żurawinowy należy przygotować tylko z dojrzałych jagód.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek sortujemy jagody (usuwając wszystkie przejrzałe, niedojrzałe i zmiażdżone owoce). Następnie dokładnie umyj wybrane jagody pod bieżącą zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz wlej żurawinę do durszlaka,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do szkła nadmiar wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż jagody do wcześniej przygotowanych słoików

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I napełnij gorącym 50% syropem cukrowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jest wykonany w następujący sposób: w 500 ml. woda na małym ogniu rozpuszcza 500 gramów cukru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie pasteryzujemy nasz kompot we wrzącej wodzie. Obliczenia są następujące: 10 minut pasteryzacji na każde pół litra. Następnie zamykamy nasze słoiki pokrywkami, usuwamy je w ciepłe miejsce, aż ostygną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po kilku dniach kompot jest gotowy do spożycia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy