puree na mleku z serem kalafiorowym
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Będziemy potrzebować: widelców kalafiorowych, mleka 3,2 %, topionego sera.
Krok 2:
Rozłóż kalafior na kwiatostany. Dokładnie spłucz. Przytnij grube pnie.
Krok 3:
Zanurz we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj w dużej ilości wody przez 10 minut po ugotowaniu.
Krok 4:
Następnie wrzuć kapustę do durszlaka, aby cała woda była szklana.
Krok 5:
Przenieś do rondla lub dużej filiżanki. A gdy jest gorąco, ugniataj za pomocą popychacza.
Krok 6:
W mleku zetrzyj stopiony ser. Umieść na kuchence i rozpuść na małym ogniu do konsystencji śmietany, ciągle mieszając.
Krok 7:
Dodaj do kapusty.
Krok 8:
Dobrze ubij powstałą masę za pomocą blendera zanurzeniowego w puree z powietrza.
Krok 9:
Jeśli chcesz, możesz dodać różne warzywa-cebulę, koperek itp.
możesz także zrobić puree z cukinii. Tylko cukinia nie jest gotowana, ale duszona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g