puree na mleku z serem kalafiorowym

dietetyczna, niskokaloryczna alternatywa dla tłuczonych ziemniaków! Danie jest dietetyczne, niskokaloryczne, a masa puree pozwala zachować uczucie sytości przez długi czas, ponieważ trawienie trwa dość długo. I smakuje jak tłuczone ziemniaki. To dobry zamiennik dla tych, którzy kochają ziemniaki, ale nie stać ich na taki luksus:-)
hatinnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 41 % 7 g
węglowodany 29 % 5 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Będziemy potrzebować: widelców kalafiorowych, mleka 3,2 %, topionego sera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż kalafior na kwiatostany. Dokładnie spłucz. Przytnij grube pnie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zanurz we wrzącej, osolonej wodzie. Gotuj w dużej ilości wody przez 10 minut po ugotowaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wrzuć kapustę do durszlaka, aby cała woda była szklana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś do rondla lub dużej filiżanki. A gdy jest gorąco, ugniataj za pomocą popychacza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W mleku zetrzyj stopiony ser. Umieść na kuchence i rozpuść na małym ogniu do konsystencji śmietany, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do kapusty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze ubij powstałą masę za pomocą blendera zanurzeniowego w puree z powietrza.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli chcesz, możesz dodać różne warzywa-cebulę, koperek itp.

możesz także zrobić puree z cukinii. Tylko cukinia nie jest gotowana, ale duszona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g

Podobne przepisy