bakłażan z czosnkiem solony pod ładunkiem

nadaje się na każdą okazję! Udekoruj każdą kolację! Aby posolić bakłażana w ten sposób, potrzebujemy dojrzałych, mocnych owoców o małych rozmiarach, najlepiej takich samych.
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
11 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

dobrze umyj bakłażany i odetnij końcówki z obu stron.

wlej wodę do dużego rondla do blanszowania, dodaj sól, zagotuj i zanurz bakłażany w durszlaku w wodzie - w ten sposób łatwiej będzie je później wyjąć. Trzymaj bakłażany we wrzącej wodzie do pięciu minut. Najważniejsze jest, aby ich nie strawić, ponieważ owoce po prostu się rozpadną. Dlatego bardzo uważnie obserwuj stopień blanszowania bakłażana. Ten proces usuwa gorycz z bakłażana.

teraz bakłażany należy schłodzić i przenieść na deskę do krojenia. Połóż drugą deskę na wierzchu i lekko dociśnij, aby nadmiar wody wypłynął z owoców. Nie zamieniaj bakłażana w tortille))

ostrym nożem pokrój bakłażana wzdłuż, ale nie przycinaj-otrzymasz takie "książki". Nie przycinaj około dwóch centymetrów. Wewnątrz tej" książki " układane jest wypełnienie.

obierz czosnek, umyj i osusz warzywa. Pokrój czosnek w cienkie plasterki. Posiekaj warzywa, ale nie za drobno.

napełnij każdy bakłażan nadzieniem czosnkowo-ziołowym. Musisz spróbować, aby nadzienie nie wypadło - bakłażan powinien wydawać się cały z nadzieniem w środku.

i włóż nadziewane bakłażany do rondla do solenia (możesz też w szklanym słoju, ale wygodniej jest mi solić w emaliowanym rondlu).

do solanki: w litrze zimnej wody rozcieńczyć sól, następnie dodać liść laurowy i ziarna pieprzu i zagotować wodę. Następnie schłodzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną solanką wlej bakłażana do rondla. Przykryj patelnię pokrywką.

w razie potrzeby na bakłażanach można położyć talerz z ładunkiem. Tylko ładunek nie powinien być duży, wystarczy puszka 0,5 l wody. Patelnia powinna być przez chwilę ciepła, od 2 do 3 dni w temperaturze 25 i 20 stopni. W tym czasie solanka zacznie fermentować, stanie się mętna, pojawią się w niej bąbelki. Gdy to się stanie, bakłażany należy przenieść do zimnego miejsca, można je przechowywać w lodówce. W ciągu tygodnia solony bakłażan z czosnkiem jest gotowy.

podawaj je, krojąc je w kółka wraz z nadzieniem, posypując olejem roślinnym. Wspaniała przekąska na ucztę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy