galaretka z mieszanki zbóż i otrębów pszennych na odchudzanie

idealny przepis dla wszystkich, którzy nie rozstają się z wagą i centymetrem!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 11 g
56 kcal
IG: 9 / 45 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

po prostu bajeczna galaretka odchudzająca (kuchnia rosyjska), którą chwalą absolutnie wszyscy, którzy przynajmniej raz próbowali. Oczywiście maksymalny efekt osiąga się, gdy pijesz go codziennie, przestrzegając określonej diety. Jeśli zamierzasz ugotować taką galaretkę dla dziecka (co, muszę powiedzieć, jest bardzo, bardzo przydatne), możesz ją doprawić łyżką masła – okaże się smaczniejsza. I dodaj cukier. Dla siebie, ukochanej, gotujemy bez masła i bez cukru. Dla nas nie jest to jedzenie ani przyjemność, ale konieczność.
wszystkie zboża, które wymienia ten przepis kulinarny, mielimy w elektrycznym młynku do kawy: jęczmień, żyto, pszenicę, owies i otręby – na mąkę. Teraz wszystko delikatnie mieszamy z zimną wodą (z zimną, ponieważ gorąca może tworzyć grudki w galarecie, które, jak widzisz, są dla nas zupełnie bezużyteczne). Po ustawieniu masy na wolnym ogniu i mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Wszystko powinno zająć około siedmiu minut. Mówiąc dokładniej, po zagotowaniu wody galaretkę należy gotować dokładnie przez pięć minut. Wlej startą skórkę jednej pomarańczy, wymieszaj. Zdejmij patelnię z pieca, umieść ją w wygodnym miejscu i owiń kocem. Pozostaw na dwie godziny, aby galaretka była odpowiednio zaparzona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Jęczmień zwinięty jasny - 349   kcal/100g
  • Jęczmień szkocki - 348   kcal/100g
  • Kasza jęczmienna - 343   kcal/100g
  • Płatki jęczmienne - 315   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 374   kcal/100g
  • Herkules gotowany - 91   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żyto (całe ziarno) - 334   kcal/100g
  • Cała mąka żytnia - 357   kcal/100g
  • Średnia mąka żytnia - 350   kcal/100g
  • Ciemna mąka żytnia - 327   kcal/100g
  • Kasza Żytnia - 354   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Otręby pszenne - 180   kcal/100g

Podobne przepisy