grzybobranie z pieczarkami

antyczna zupa grzybowa dostosowana do naszych kuchni. Gotuj pyszne! Grzyb-pachnące i bogate pierwsze danie. Poza tym, chude, jeśli w ogóle.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 33 % 2 g
węglowodany 50 % 3 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż warzywa do rondla i podpal.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj słonecznik i masło i gotuj, od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebula zmieni kolor na złoty, a marchewki będą miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj grzyby do warzyw. Autor mówi, że mrożone pieczarki pachną mocniej niż świeże, dlatego zaleca ich stosowanie. Dodaj majeranek i curry. Większość szefów kuchni zaleca sól i pieprz grzyby na początku gotowania, aby były najsmaczniejsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj, mieszając, aż grzyby zaczną wytwarzać sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wodę i zagotuj. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, namocz je w wodzie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól i pieprz zupę do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ziemniaki do zupy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ziemniaki się zagotują - Zbierz piankę. Gotuj, aż ziemniaki będą gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj makaron pajęczyny, gotuj przez kilka minut i zdejmij zupę z ognia. W razie potrzeby posmakuj, dopraw lub doprzyj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozwól zupie zaparzyć, dodaj świeży posiekany koperek i złóż na stole.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majeranek - 271   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy