zupa jajeczna szczawiowa z marchewką
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy garnek do zupy, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2:
Podczas gdy nasza woda się gotuje, przygotowujemy warzywa i korzenie: wszystko kroimy w kostkę, siekamy i mielimy.
Krok 3:
Gotuj jajka, aby były strome.
Krok 4:
Włóż ziemniaki do wody, a po kilku minutach korzeń pietruszki. Marchewki i cebulę, drobno posiekane, smażymy na oleju, a następnie zanurzamy w zupie. Pięć minut przed końcem gotowania pokrój szczaw w paski i wrzuć do rondla.
Krok 5:
Gotowość szczawiu zależy od zmiany jego koloru, gotuje się niemal natychmiast, więc bądź czujny. Razem ze szczawiem wysyłamy posiekane jajka na patelnię. Kiedy nasze jedzenie jest podawane na stole, do każdego talerza należy dodać śmietanę. Bez kwaśnej śmietany zupa szczawiowa traci swój "smak".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g