zupa jajeczna szczawiowa z marchewką

zupa szczawiowa pomoże wzmocnić ton po długiej zimie! Kochany przez wielu ze względu na swoją kwaskowatość szczaw jest jednym z często używanych składników kuchni rosyjskiej. Zawiera dużo witaminy C, która jest szczególnie przydatna wczesną wiosną, w czasie, gdy szczaw zaczyna rosnąć. Przepis na zupę szczawiową jest dość tradycyjny. To zwykła zupa szczawiowa, którą gotuje każda gospodyni domowa. Dlatego każdy początkujący kucharz powinien go znać. W tym przepisie nie ma mięsa, chociaż zupę można gotować na bulionie mięsnym. Zupa szczawiowa z jajkiem idzie o wiele częściej.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 67 % 6 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy garnek do zupy, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas gdy nasza woda się gotuje, przygotowujemy warzywa i korzenie: wszystko kroimy w kostkę, siekamy i mielimy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj jajka, aby były strome.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż ziemniaki do wody, a po kilku minutach korzeń pietruszki. Marchewki i cebulę, drobno posiekane, smażymy na oleju, a następnie zanurzamy w zupie. Pięć minut przed końcem gotowania pokrój szczaw w paski i wrzuć do rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowość szczawiu zależy od zmiany jego koloru, gotuje się niemal natychmiast, więc bądź czujny. Razem ze szczawiem wysyłamy posiekane jajka na patelnię. Kiedy nasze jedzenie jest podawane na stole, do każdego talerza należy dodać śmietanę. Bez kwaśnej śmietany zupa szczawiowa traci swój "smak".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g

Podobne przepisy