skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę grochową z wędzonymi żebrami? Moczyć groszek wcześniej w zimnej wodzie przez 1-2 godziny. Następnie zmień wodę i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny lub do momentu, aż groszek się zagotuje. Zbierz pianę. Nie musisz solić. Kiedy rośliny strączkowe są solone podczas gotowania, groch-fasola itp. dobrze zachowują swój kształt i pozostają gęste. Jest dobry do sałatek i niektórych dań drugich.
Krok 2:
Włóż wszystkie składniki bulionu do rondla (warzywa należy umyć, obrać, pokroić-nie można ich ciąć, ale można je po prostu pokroić na duże kawałki)i podpalić. Jak się zagotuje-Zbierz piankę, Ustaw ogień na minimum i gotuj przez 1-2 godziny.
Krok 3:
Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 4:
Obierz i pokrój marchewki w drobną kostkę.
Krok 5:
Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę nieco większą niż cebula i marchewka.
Krok 6:
Obierz i posiekaj czosnek.
Krok 7:
Umieść marchewki na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, mieszając.
Krok 8:
Gdy marchewki lekko się usmażą-dodaj cebulę. Obierz i posiekaj imbir i połóż go na cebuli z marchewką.
Krok 9:
Odmierz przyprawy.
Krok 10:
Sól i pieprz w moździerzu.
Krok 11:
Kozieradka również zetrzyj.
Krok 12:
Odcedź gotowy bulion. Nie potrzebujemy warzyw, a mięso należy schłodzić na talerzu.
Krok 13:
Włóż ziemniaki do bulionu i gotuj.
Krok 14:
Usuń mięso z kości (chrząstki).
Krok 15:
Pokrój mięso w kostkę lub jak chcesz.
Krok 16:
Groszek jest gotowy.
Krok 17:
Gdy ziemniaki są prawie gotowe, dodaj sól do zupy.
Krok 18:
Wlej trochę wody z grochu do zupy.
Krok 19:
Włóż cebulę z marchewką i imbirem do zupy.
Krok 20:
Dodaj mięso do zupy.
Krok 21:
Odcedź groszek.
Krok 22:
Dodaj groszek do zupy.
Krok 23:
Dodaj przyprawy.
Krok 24:
Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
Krok 25:
Zupa jest gotowa.
Krok 26:
Pozwól zupie zaparzyć się pod przykryciem i podawaj.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g
- Rafinowany olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Olej kukurydziany - 899 kcal/100g
- Groszek żółty - 303 kcal/100g
- Wędzone żeberka wieprzowe - 514 kcal/100g