gęsta zupa grochowa z wędzonymi żeberkami wieprzowymi i imbirem

bogata i aromatyczna zupa grochowa jest idealna na zimowy obiad, naprawdę. Gęsta zupa z kremowym bulionem z groszku, wędzonym aromatem i pikantną ostrinką to marzenie prawdopodobnie każdego, kto wszedł do domu z wilgotnej lub mroźnej ulicy. Taka zupa daje spokój i poczucie, że wszystko jest w porządku.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 39 % 7 g
112 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę grochową z wędzonymi żebrami? Moczyć groszek wcześniej w zimnej wodzie przez 1-2 godziny. Następnie zmień wodę i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny lub do momentu, aż groszek się zagotuje. Zbierz pianę. Nie musisz solić. Kiedy rośliny strączkowe są solone podczas gotowania, groch-fasola itp. dobrze zachowują swój kształt i pozostają gęste. Jest dobry do sałatek i niektórych dań drugich.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż wszystkie składniki bulionu do rondla (warzywa należy umyć, obrać, pokroić-nie można ich ciąć, ale można je po prostu pokroić na duże kawałki)i podpalić. Jak się zagotuje-Zbierz piankę, Ustaw ogień na minimum i gotuj przez 1-2 godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i pokrój marchewki w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę nieco większą niż cebula i marchewka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i posiekaj czosnek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść marchewki na rozgrzanej patelni z olejem i smaż, mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy marchewki lekko się usmażą-dodaj cebulę. Obierz i posiekaj imbir i połóż go na cebuli z marchewką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odmierz przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sól i pieprz w moździerzu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Kozieradka również zetrzyj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odcedź gotowy bulion. Nie potrzebujemy warzyw, a mięso należy schłodzić na talerzu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ziemniaki do bulionu i gotuj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Usuń mięso z kości (chrząstki).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój mięso w kostkę lub jak chcesz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Groszek jest gotowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gdy ziemniaki są prawie gotowe, dodaj sól do zupy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej trochę wody z grochu do zupy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż cebulę z marchewką i imbirem do zupy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj mięso do zupy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Odcedź groszek.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dodaj groszek do zupy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj przyprawy.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Zupa jest gotowa.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Pozwól zupie zaparzyć się pod przykryciem i podawaj.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g
  • Rafinowany olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Olej kukurydziany - 899   kcal/100g
  • Groszek żółty - 303   kcal/100g
  • Wędzone żeberka wieprzowe - 514   kcal/100g

Podobne przepisy