burak kefirowy na zimno

orzeźwiający burak musi być w diecie! To witaminowe tonizujące pierwsze danie, które nie tylko rozweseli swój wygląd, ale także pobudzi apetyt swoim pięknym aromatem. Taki burak jest szczególnie popularny w upalne dni, kiedy trzeba się ochłodzić i zjeść satysfakcjonującą przekąskę.
VitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 64 % 9 g
66 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Naprawdę chcę przedstawić Ci to danie i pokazać z mojego doświadczenia, jak gotować buraki - nie będzie to trudne, najważniejsze jest posiadanie wszystkich niezbędnych produktów wymienionych na liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Buraki obieramy, myjemy i zanurzamy we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną octu. Buraki powinny być całe: aby szybciej się ugotowały, możesz wziąć bulwy średniej lub małej wielkości. Gotuj buraki do miękkości, po czym wyjmij je z wody, ostudź, a następnie obierz i pokrój w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym samym czasie kładziemy kolejny garnek z osoloną wodą na kuchence – ziemniaki zostaną w nim ugotowane, które należy najpierw obrać i pokroić w kostkę średniej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowane ziemniaki wraz z pokrojonymi burakami wysyłamy do wywaru z buraków, gdzie wlewamy kwas buraczany (można go zastąpić sokiem z cytryny) w niewielkiej ilości – aby burak miał przyjemną kwaskowatość. Wywar ziemniaczany można również dodać do głównej zupy. Doprowadź wszystko do wrzenia, soli i słodyczy do smaku. Chłodzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj wszystkie warzywa wraz z zieloną cebulą, a następnie zmielić na kleik.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie przez 10 minut. Przenieś do zimnej wody, aż całkowicie ostygnie. Obieramy je ze skorupy i kroimy w małe kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj ogórek, odetnij z niego górną i dolną końcówkę, pokrój w drobną kostkę. Aby to zrobić, najpierw pokroiłem ogórek na talerze, potem na słomki, a na końcu na kostki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj jajka, ogórek i zioła z kefirem rozcieńczonym kwaśną śmietaną - okazuje się, że dressing ma piękny kolor, który przyprawia główne jedzenie. Na jednym talerzu znajdują się dwie łyżki sosu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Danie jest gotowe!

tutaj znajdziesz coś, czego szukasz, jeśli są to zimne zupy i przepisy z historią gotowania zdjęć. Przepis kulinarny, który zostanie omówiony, z pewnością zachwyci cię w gorące letnie dni. Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, różni się od tego, że jest przygotowywane nieco inaczej, ponieważ jest to burak na kefirze, który jest częścią kuchni rosyjskiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy