skład / składniki
metoda gotowania
Gunkany są zawsze smaczne i nie monotonne. W końcu danie można urozmaicić różnymi nadzieniami. Kilka gunkanów można zrobić z łososiem, jeszcze kilka-z czerwonym kawiorem, jeszcze kilka-z krewetkami itp. Do gotowania używa się zwykłego ryżu okrągłoziarnistego lub ryżu sushi.
Gunkany podaje się na stole natychmiast po ugotowaniu. W przeciwnym razie pod wpływem wilgotnego ryżu i soczystego nadzienia wodorosty szybko się zwilżą i nie będą chrupiące. Należy zauważyć, że gunkany należy jeść w całości, ponieważ nadzienie może wypadać podczas krojenia lub gryzienia.
więc zacznijmy gotować:
- ryż wsypujemy do rondla, zalewamy wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu;
- gotuj ryż do miękkości;
- dodaj ocet ryżowy do gotowego ryżu, możesz dodać do smaku;
- pozwól ryżowi ostygnąć, a następnie uformuj z niego koloboki o małej średnicy;
- kroimy nori w paski, owijamy nimi każdą bułkę z ryżu;
- filety z łososia i wędzonego węgorza kroimy w drobną kostkę;
- majonez wkładamy do miski, dodajemy trochę sosu sojowego i sosu Sriracha, mieszamy;
- powstałym sosem doprawiamy łososia i węgorza, mieszamy;
- na kilku gunkanach rozprowadzamy nadzienie z węgorza, na kilku innych-z łososia, na pozostałych - czerwony kawior. Krewetki koktajlowe mogą być również używane jako nadzienie. Ale to jest opcjonalne.
podawaj danie na stole natychmiast po ugotowaniu. Uzupełnij sosem sojowym i Wasabi.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Węgorz wędzony - 326 kcal/100g
- Węgorz morski świeży - 93 kcal/100g
- Węgorz świeży - 332 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g