gunkany specjalne sushi

wypróbuj jedną z odmian sushi! Pyszne i proste. Gunkany to kawałki ryżu owinięte paskiem wodorostów nori i uzupełnione kawiorem łososiowym, kawiorem latającej ryby, jeżowcem, łososiem lub skorupiakiem. Gunkaty są znacznie łatwiejsze do przygotowania niż wszystkie znane bułki i sushi. Nie potrzebujesz już maty, wszystko można zrobić ręcznie. To ta sama kuchnia japońska, tylko uproszczona wersja. Gunkany podaje się natychmiast po ugotowaniu, aby zapobiec moczeniu glonów. Zjedz je poprawnie w całości, bez gryzienia.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 71 % 45 g
297 kcal
IG: 2 / 98 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

Gunkany są zawsze smaczne i nie monotonne. W końcu danie można urozmaicić różnymi nadzieniami. Kilka gunkanów można zrobić z łososiem, jeszcze kilka-z czerwonym kawiorem, jeszcze kilka-z krewetkami itp. Do gotowania używa się zwykłego ryżu okrągłoziarnistego lub ryżu sushi.

Gunkany podaje się na stole natychmiast po ugotowaniu. W przeciwnym razie pod wpływem wilgotnego ryżu i soczystego nadzienia wodorosty szybko się zwilżą i nie będą chrupiące. Należy zauważyć, że gunkany należy jeść w całości, ponieważ nadzienie może wypadać podczas krojenia lub gryzienia.

więc zacznijmy gotować:

- ryż wsypujemy do rondla, zalewamy wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu;

- gotuj ryż do miękkości;

- dodaj ocet ryżowy do gotowego ryżu, możesz dodać do smaku;

- pozwól ryżowi ostygnąć, a następnie uformuj z niego koloboki o małej średnicy;

- kroimy nori w paski, owijamy nimi każdą bułkę z ryżu;

- filety z łososia i wędzonego węgorza kroimy w drobną kostkę;

- majonez wkładamy do miski, dodajemy trochę sosu sojowego i sosu Sriracha, mieszamy;

- powstałym sosem doprawiamy łososia i węgorza, mieszamy;

- na kilku gunkanach rozprowadzamy nadzienie z węgorza, na kilku innych-z łososia, na pozostałych - czerwony kawior. Krewetki koktajlowe mogą być również używane jako nadzienie. Ale to jest opcjonalne.

podawaj danie na stole natychmiast po ugotowaniu. Uzupełnij sosem sojowym i Wasabi.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Węgorz wędzony - 326   kcal/100g
  • Węgorz morski świeży - 93   kcal/100g
  • Węgorz świeży - 332   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g

Podobne przepisy